27 Mayıs 2020 Çarşamba

Hangi Kapı Nasıl Boyanır?

• İç Kapı Boyama Teknikleri

• Ahşap İç Kapılar İçin Boyama Teknikleri

• İç Kapı Boyama Teknikleri

Evinin iç kapılarını rulo veya fırça kullanarak boyayabilirsiniz. Öncelikle kapı yüzeyini zımparalamanız gerekir. Zımpara yapmak, kapı yüzeyinin pürüzsüz görünmesine yardımcı olmaktadır. Sonrasında iyice temizleyin. Kapı yüzeyini bir bez yardımıyla hafifçe nemlendirmek, boyanın kuruma süresini azaltmaktadır. Bunun yanı sıra boya esnasında kullanılan rulo ve fırça izlerini de kapatmaya yardımcı olmaktadır. Doğru boya seçimi ise en önemli noktayı oluşturmaktadır. Bu kapsamda iç kapının türüne göre boya seçilmesi gerekmektedir. Boyamaya geçmeden önce kapı üzerinde boyanmasını istemediğiniz yerleri kapatmanız gerekir.

• Ahşap İç Kapılar İçin Boyama Teknikleri

Ahşap kapı boyaması için yapılması gereken ilk şey, kapı malzemesine uygun bir boya almaktır. Ahşap kapıda cila varsa bunun zımparalanması ya da kapıda vernik varsa bunun kaldırılması gerekmektedir. Tüm işlemler yapıldıktan sonra ahşap kapıyı boyamaya başlanmaktadır. Ahşap kapı, boyanmak istenenden daha koyu bir renge sahipse bu durumda boyama işleminin tekrar edilmesi gerekmektedir. Ahşap kapılarda 3 tekrara kadar boyama işlemi yapılabilmektedir.

Amerikan Kapıların Boyanması

İç mekanlarda oldukça fazla kullanılan Amerikan kapıların boyanma işlemi oldukça kolay ve hızlıdır. Amerikan kapılar istenilen renge rahatlıkla boyanabilmektedir. Bu kapı türlerinde boyama işlemi yaparken subazlı boyaların kullanılması tavsiye edilmektedir.

Vernikli Kapıların Boyanması

Kapı ve mobilyalarda yapılacak boya işlemlerinde ürünün vernikli olup olmadığı mutlaka kontrol edilmesi gereken bir durumdur. Koruyucu özelliği bulunan vernik, bu malzemeler üzerine yapılan boyama işlemlerinin tutmamasına sebep olmaktadır. Vernikli kapı, boyansa bile boya kuruduktan sonra yavaş yavaş kurumaya başlamaktadır. Bu sebeple vernikli iç kapılar boyanmadan önce mutlaka vernikli yüzeyin kaldırılması gerekmektedir. Vernik kaldırıldıktan hemen sonra istenilen teknik kullanılarak boyama işlemi tamamlanabilmektedir.

Lake Kapılar İçin Boyama Yöntemleri

Lake kapılar, boyanırken diğer kapılarda olmayan özel bir çalışma gerektirmektedir. Buna göre lake özellikteki iç kapılar için boya seçimi selülozik özellikteki ahşap kapı boyası olmak zorundadır. Selülozik içerikteki bu boyalar lake kapıların yeni yüzeyinin daha estetik ve pürüzsüz olmasını sağlamaktadır.

Renkli İç Kapıları Boyama Yolları

Renkli kapıların boyanma işleminde öncelikle kapıyı hazırlamak gerekmektedir. Özellikle koyu renkli iç kapıların boyama işlemi öncesinde astar kullanabilirsiniz. Astar, koyu rengi kapatarak, kişiye boyama işlemi için temiz bir çalışma platformu oluşturmaktadır.

Süslemeli Kapılarda Boyama İşlemi

Kendinden desenli iç kapılarda yapılan boyama işlemi oldukça titizlik gerektirmektedir. Süslemeli kapılar için hem rulo veya fırça kullanılabilmektedir. Süslemeli kapılar iki aşama halinde boyanmaktadır. İlk önce, kapı süsleri bir bant kullanılarak kapatılmalıdır. Kapının süsleme dışında kalan yerleri boyandıktan ve boya kuruduktan sonra bantlar açılmaktadır. İkinci kısımda ise ilk aşamada boyanan yerler kapatılıp, kapı süslemeleri boyanmaktadır. Her iki aşamada yapılan bantlı kapatma işlemlerinde süslü ve boş kısımdaki boyaların renklerinin karışması engellenmektedir.

Açık Renkli İç Kapı Boyamaları

Açık renkli kapıların boyanması koyu renkli iç kapılar kıyasla daha kolay olmaktadır. Beyaz ve krem tonlarındaki kapılarda boyama öncesinde astar işlemine gerek duyulmamaktadır. Ancak bu tondaki kapıların boyanmadan önce mutlaka temizlenmesi gerekmektedir. Kapı üzerinde bulunan kir ve lekeler temizlenmediği zaman, boya sonrasında daha belirgin bir görüntü kazanmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder