Aşılama Nedir?
Aşılama, iki bitki parçasını bir bitkiymiş gibi kaynaşarak ve büyümelerine devam edecek şekilde birleştirme tekniğidir. Yeni bitkinin üst kısmını veya tacını meydana getirecek olan (aşı) kısmına kalem, alt kısmını veya kökünü meydana getirecek kısmına anaç adı verilir. Aşı yapılacak ağaç veya fidana anaç, kendisinden aşı kalemi alınana ise damızlık ağaç denir.
Aşı Çeşitleri
1- Göz Aşıları (veya yaprak aşısı)
2- Kalem aşıları
Göz aşısı ve çeşitleri altında odun dokusu bulunan veya
bulunmayan küçük bir kabuk parçası ile bunun üzerindeki tek bir göz ile yapılan
aşılara göz aşısı denir. Göz aşıları, yalnızca bir tomurcuğun (gözün)
kullanıldığı özel bir kalem aşısı şeklidir. Göz aşıları meyve ağaçlarının
çoğaltılmasında, kalem aşılara göre daha çabuk uygulanabilir.
Göz Aşıları Uygulandığı Dönemlere Göre:
• İlkbahar Mart-Nisan aylarında (erken sürgün aşı dönemi).
• Mayıs sonu-Haziran başı (Haziran göz aşısı veya geç sürgün
göz aşısı dönemi).
• Temmuz sonu-Eylül başı (durgun göz aşısı dönemi) olarak
gruplandırılabilir.
Durgun Göz Aşısı: Bu aşı genellikle yaz (Temmuz sonu Eylül
başı) aylarında yapılır. Bu dönem meyve fidanlarının çoğaltılmasında en önemli
bir dönemi kapsar. Anaç üzerine takılan göz, aynı yıl tutar, fakat kışa
girildiğinden uyanmayıp, ertesi yıl ilkbaharda sürer. Daha çok, kışları soğuk
geçen yerlerde uygulanır. Durgun aşıda gözler, o yılın sürgünlerinden
alınırlar. Sürgünler kuvvetli olmalı, üzerlerinde sürgün tomurcuğu
bulundurmalıdırlar. Aşı yaparken göz alınan sürgünler kesildikten sonra yapraklar,
kısa bir yaprak sapı kalacak şekilde temizlenir. Gözler, anaca takıldıktan 2-3
hafta sonra kaynama oluşması muhtemeldir. Yaptığımız aşıda; eğer gözün
yanındaki kısa kesilmiş yaprak sapı düzgün olarak koparsa veya kendiliğinden
düşerse bu aşının tuttuğuna işarettir. Yaprak sapı kuruyup buruşmuş ise
muhtemelen aşı tutmamıştır.
Sürgün Göz Aşısı: Sürgün Göz aşısında; göz anaca takıldığı
yıl uyanır ve aynı yıl sürgün verir. Uygulanış tekniği durgun göz aşıya benzer,
ilkbaharda anaç kabuk vermeye başladığı zaman yapılır. Aşı sürgünlerinin, kışın
şiddetli soğuklardan zarar görmeleri tehlikesi vardır. Onun için, sürgün göz
aşısı, kışları ılık geçen yerlerde yapılır.
Sürgün Göz Aşısı, Aşıya ve Yerine Göre:
• İlkbahar (erken) sürgün göz aşısı, Mart-Nisan aylarında
anaca su yürümeye başladığında uygulanır. Aşı için gerekli kalemler durgun
mevsimde alınıp, aşı zamanına kadar saklanır.
• Haziran (geç) sürgün göz aşısı, Mayıs sonu veya Haziranın
ilk haftalarında başlanır ve Temmuza kadar devam edilir.
Göz Aşısının Yapılışı: Toprak seviyesinden 15 santim
yükseklikten itibaren, aşı çakısının ucu ile anacın kabuğu (T) şeklinde
kesilir. Kesik kısmın iki kenarındaki kabuk, aşı çakısının tırnağı ile yerinden
kaldırılır. Bundan sonra üzerinde aşı gözlerinin bulunduğu kalem ele alınır.
Bir gözün üst ve altında bir parmak kadar bir kısım bırakıldıktan sonra, gözün
altı hafif odunlu olarak kesilir. Anacın tepesinin daha yüksek tarafında iki
anacın kesilen kısmına yukarıdan aşağıya doğru sürülerek yerleştirilip, rafya
ile sarılır. Göz aşılarının tutup tutmadıkları, aşıdan 15-20 gün sonra belli
olur.
Göz Aşısı (Kalkan Aşı): Bu aşı yöntemi göz aşıları içinde en
çok bilinen ve yetiştiriciler tarafından en çok kullanılan bir yöntemdir.
Genellikle 6 mm ile 2.5 cm arasındaki çapa sahip anaçlara büyüme devresinde
uygulanır. Aşı topraktan 5-25 cm yükseklikte yapılır. Anaç T şeklinde kesilir.
Göz ise kalkan şeklinde odunlu ve odunsuz olarak kesilir ve anaçta açılan T
içerisine yerleştirilir. Aşı yeri rafya ile hava almayacak şekilde bağlanır.
Aşı bağı 15-20 gün sonra kesilir.
Ters T Göz Aşısı: Yağmurlu bölgelerde yağmur sularının
açılan T içerisine girmemesi ve enfeksiyon oluşmaması için ters T aşı metodu
uygulanmaktadır. Ancak burada, anaçta yapılan kesim ters T şeklinde olup, aşı
gözü alınırken de kalemdeki kesim üstten alta doğru yapılır.
Yama Göz Aşısı: Dikdörtgen biçimindeki bir kabuk parçasının
anaçtan kesilip çıkarılması (üzerinde bir göz bulunan) ve kalem üzerinde aynı
büyüklükte bir kabuk parçasının çıkartılıp yerine anaçtan kesilen ve bir göz
ihtiva eden parçanın anaç üzerine yerleştirilmesi şeklinde olur. Genellikle T
göz aşısının başarısız olduğu tür ve çeşitlerde uygulanır. Bu aşıda başarılı
olmak için, gece ve gündüz ısı farkının az olduğu dönemler seçilmelidir. Aşı
çabuk yapılıp, çabuk bağlanmalıdır.
Flüt Göz Aşısı: Bu aşı yama göz aşısına benzer. Farkı,
çıkartılan kabuk parçasının gövdeyi hemen tamamen saracak şekilde büyük
olmasıdır.
Yongalı Göz Aşısı: Bu aşı metodu ilkbaharda büyüme
başlamadan önce veya yaz aylarında su noksanlığı veya başka bir sebeple
büyümenin durduğu hallerde kabuğun odundan kolayca ayrılmadığı zamanlarda
yapılır. En önemli nokta, anaçta açılan T’ye yongalı gözün çok iyi
yerleştirilmesi ve çok iyi bağlanmasıdır. Yongalı göz aşısı, durgun mevsimin dışında,
Nisan ve Mayıs aylarında, arazi koşullarında durgun gözlerle yapılabilir.
Kalem Aşısı ve Çeşitleri: Taze kesilmiş anaçla taze kesilmiş
kalemin kambiyum bölgelerinin üstüne gelecek şekilde sıkıca temas ettirilerek
anaç ile kalem arasında bir bağlantı kurulmasına kalem aşısı denir. Kalem
aşıları, göz aşısı yapılamayacak olan meyve ağaçlarına yapılır. Kalem
aşılarında, üzerinde 2-3-4 göz bulunan bir dal parçası (kalem) kullanılır.
Kalem, üzerinde birkaç uyur göz bulunan ve bir sürgünden ayrılmış bir parçadır.
Birçok kalem aşı yöntemi bulunmakla birlikte pratikte en çok kullanılanları
kakma aşı, çoban aşısı, yarma aşı ve İngiliz aşısıdır.
Dilcikli (İngiliz) Aşı: 6 mm ile 1.2 cm çapında küçük
anaçların aşılanmasında kullanılır. Bu aşının yapılabilmesi için anacın ve
kalemin aynı kalınlıkta olması gerekmektedir. Bu aşıda kalemde ve anaçta aksi
yönlerde olmak üzere 2.5-6 cm uzunluğunda pürüzsüz bir kesim yapılır. Bu
kesitin üzerinden birer dilcik kesilir ve bundan sonra anaç kalemin dilleri
birbirinin içine sokulur.
Ekleme Aşı (Dilciksiz Aşı): 1-2 yaşlı çöğürlere uygulanır.
Dilcikli aşıda olduğu gibi anaç ve kalemde, meyilli bir kesim yapılır. Kesim
yüzeyi anaç ve kalemde eşit uzunlukta olmalıdır. Kesimden sonra, anaç ve
kalemin kambiyum dokuları karşılıklı çakıştırılır.
Kenar (Yan) Aşı: Kalemin kendinden daha kalın anaçlara
uygulanır. Kalem, anacın yan kısmına yerleştirilir. Bu aşı, yarma, kakma ve
dilcikli aşının uygulanamadığı çapı 2.5 cm' dallara uygulanır. Anaç üzerinde
20-30°'lik meyilli ve 2,5 cm derinliğinde bir kesim yapılır. Kalem 7.5 cm
uzunlukta ve 2-3 gözlü olmalıdır. Kalemin dip kısmı kama şeklinde 2.5 cm kadar
uzunlukta kesilir. Kalemin kambiyum çakışmasını sağlayacak şekilde anaçta
açılan kesit içine yerleştirilerek hafifçe anaca doğru çekilir.
Yarma Aşı: Gövdesi bilek kalınlığında küçük ağaçlara veya
büyük ağaçların ana dallarında çeşit değiştirmek amacıyla yapılan bir aşıdır.
Anacın tepesi kesilir ve üzeri perdahlanır. Anacın tepesine yarma aşı usturası
dikey bir şekilde konarak üzerine tahta tokmakla yavaş yavaş vurularak, anacın
tepesi yarılır. Üzerinde 2-4 göz bulunan kalem de alttaki gözün iki yanından
başlanarak düzgün bir şekilde yontulur. Kalem takılırken, anacın ve kalemin
kabuklarının birbirine denk gelmesine dikkat edilir.
Kakma Aşı: Göz aşılarının tutmayan fidanlara ilkbaharda
kakma aşı yapılır. Kakma aşı, çeşit değiştirmede ve en çok baş parmak
kalınlığındaki (7.5-10 cm) veya daha kalın dallara (anaçlara) uygulanmaktadır.
Aşılanacak anacın tepesi, toprak seviyesinden itibaren bir karış yükseklikten
hafif meyilli olarak kesilir. Anacın tepesinin daha yüksek tarafında iki bıçak
kesimi (4-5 cm uzunlukta ve düzgün yüzeyli olmalı) ile (V) şeklinde bir oluk
açılır. Aşı kaleminin ucu anacın oluğuna uyacak şekilde yontulur. Hazırlanan
kalem (10-12 cm uzunlukta ve iki üç gözlü ) anacın oluğu içerisine, anaçla
kalem kabukları birbirine denk gelecek şekilde yerleştirilir.
Kabuk (Çoban) Aşı: Kalınlaşmış anaçlara (çapları 25-30 cm
olan dallara) su yürüdükten ve kabuk odundan kolayca ayrılabildikten sonra
tatbik edilir. Anaç düzgün olarak kesilir ve üzeri perdahlanır. Kalemler 10-15
santim boyunda 2-3 gözlü olurlar. Kalemin en altındaki gözün karşı tarafından,
bir taraflı olarak yontulur ve üzerinde oturmayı kolaylaştırmak için, kertik
yapılır. Hazırlanmış kalem, evvelce kuru kalemle anacın kabuğu içerisinde
açılmış olan yuvasına yerleştirilir.
Yanaştırma Aşı: Anaç ile damızlık bireylerin birbiri ile
yapışacak yüzeyleri kambiyum tabaklarına kadar açılıp her ikisinin açılan
yüzeyleri üst üste getirilip sıkıca bağlanmasıdır. Bu aşının yapılmasında üç
yöntem bulunmaktadır. Kertikli
yanaştırma aşı: Anaç ve damızlık aynı kalımlıkta olmalıdır. Anaç ve damızlık
gövdeden, 2-5 cm uzunluğunda birer parça kesilir. Bunlar, kambiyumların
karşılıklı olabilmesi için eşit uzunlukta olmalıdır.
• Dilcikli Yanaştırma Aşı: Anaç ve damızlıkta dilcikler
açılarak birbiri içine geçirilir.
• Kakmalı Yanaştırma Aşı: Anaç kabuğunun damızlık kabuğundan
çok kalın olduğu durumda yapılır. Anacın kabuğunda iki paralel kesim yapılır ve
aradaki kabuk çıkarılarak 7-10 cm uzunlukta dar bir oyuk meydana getirilir.
Anaçta açılan kanal, damızlığın çapında olmalıdır. Damızlıkta bu kanala
karşılık gelecek şekilde bir kesim yapılarak anaca yerleştirilir.
İngiliz Kalem Aşı: Kışın, sera veya camekanda yapılan bir
aşıdır. Anaç ile aşı kaleminin aynı kalınlıkta olmasına dikkat edilir. Anacın
tepesi vurulur ve aşı bıçağı ile anacın tepesinden itibaren 3-4 santimlik
kısmı, bir taraflı olmak üzere dikine kesilir. Üzerinde 4-5 göz bulunan ve
anaçla aynı kalınlıktaki kalemin alt ucu, anaçtaki gibi kesilir, kalemin kesik
kısmı anacın kesik kısmı üzerine oturtulur.
Aşı Macunları ve Yapılışı: Kalem aşılarının yapılmasından
sonra aşı bölgesi aşı bağı ile bağlandıktan sonra aşı macunu ile
kapatılmalıdır. En fazla kullanılan aşı macunları iki çeşittir. Ayrıca üretilip
satılan kaliteli macunlar bulunmaktadır. Aşı macunlarının faydaları ise; 1- Aşı
bölgesini kapatarak su kaybını önler 2- Aşı bölgesinin dış etkenlerden zarar
görmesini engeller.
Sıcak Macunlar: Kullanılan materyal; Zift 500 gr Balmumu 500
gr İçyağı (eritilip süzülmüş) 300 gr Elenmiş ince odun külü 125 gr Balık tutkalı
42 gr Hazırlanışı Zift ile balmumu ufak parçalara ayrılıp bir kap içersinde ve
alevsiz ateş üzerinde ısıtılarak eritilir. Diğer bir kapta içyağı yine ateş
üzerinde eritilir ve sonra zift ile balmumu eriğine katılır. Bunların üzerine
ince elenmiş odun külü dökülüp iyice karıştırılarak ısıtılmaya devam edilir.
Kaplara dökülür. Macun soğuyunca katılaşır. Kullanılacağı zaman yumuşaması için
ısıtılması gerekir. Ancak, macunu çok sıcak olarak kullanılmamasına dikkat
edilmelidir.
Soğuk Macunlar: Hazırlandıktan sonra ısıtılmaya gerek kalmadan yumuşaklığının koruyan macun çeşididir.
Kullanılan Materyal:
• Ham reçine (çam sakızı) 2 kg
• Bezir yağı 20 gr
• Balmumu 100 gr
• Mavi ispirto 300 gr
Hazırlanışı: Çam sakızı ateşte eritilir, buna bezir yağı ve
balmumu katılır. İyice karıştırılıp eritildikten sonra ateşten indirilerek
soğuması beklenir. Sonra yavaş yavaş karıştırılarak ispirto ilave edilir.
Çiçeklerde ve Ağaçlarda (Meyve) Aşılama Tarihleri
Aşı Takvimi:
• Kivi: Nisan-Mayıs
• Kiraz-Vişne: Ekim-Kasım
• Ceviz: Kış Mevsimi
• Asma: Kış Sonu
• Açelya: Sonbahar Mevsimi
• Begonya: Yaz Ortası
• Rododendron: Sonbahar Ortaları
• Gül : İlkbahar Mevsimi
• Şakayık: Ağustos-Eylül
• Kayısı: Şubat-Mart
• Portakal-Mandalina : İlkbahar Mevsimi
• Avokado: İlkbahar Mevsimi
• Kestane: Mayıs-Haziran
• Sedir: İlkbahar Mevsimi
• Ayva: Mart-Nisan
• İncir: Nisan-Mayıs
• Hurma: İlkbahar Mevsimi
• Limon: İlkbahar Mevsimi
• Zeytin: Mayıs
• Armut: Şubat-Nisan
• Fıstık: İlkbahar Mevsimi
• Okaliptus: İlkbahar Mevsimi
• Manolya: Şubat-Nisan
• Kamelya-Gardenya: İlkbahar Mevsimi
• Leylak: Kış Sonu
• Narenciye: İlkbahar (Yumuşak Dallar) Sonbahar (Odunsu
Dallar)
• Elma: Temmuz-Ağustos (Odunsu Dallar)
• Şeftali: Ağustos-Eylül (Odunsu Dallar)Temmuz Taze Dallar
(Sıcak Bölgelerde)
• Ihlamur : Yaz Sonu (Taze Dallar)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder