20 Mayıs 2020 Çarşamba

Boya Badana Nasıl Yapılır?

Boya badana işlemleri için evin boş olması, işlerinizi çok kolaylaştırır. Ancak eşyalarınız varsa bir araya topladıktan sonra üstlerini boya koruma örtüsü ile örtebilirsiniz. Boya olmaması için yerleri de aynı şekilde zemin koruma örtüsüyle kaplayabilirsiniz.  boyama esnasında zeminlere boya damlmasın, sıçramasın, aynı şekilde bulaşma yolu ile zeminler kirlenmesin lekelenme olmasın. Boyanmasını istemediğiniz yerleri maskeleme bantı  ile koruma altına alabilirsiniz. 
Boyama uygulamasında yapılması gereken ilk işlem astar atmak olacaktır. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görmektedir. Çünkü su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar. 
Tavan, duvar, kapı ve pencerelerin boyanması için farklı tipteki fırça ve rulolar türleri kullanılır. Son kat boya  için rulo seçimi önemlidir. Genelde siyah kıllı fırçalar sentetik boyalar için, beyaz kıllı fırçalar ise su bazlı boyalar için üretilmişlerdir.  Macun ve saten alçı tarzdaki düz yüzeylerde boya cinsine bakmaksızın saten rulo, sıvalı ve tekstürlü yüzeylerde ise plastik boya rulosu kullanılabilir. Boyama işleminde diğer önemli bir husus ise yüzey büyüklüğüne göre rulo ve fırça seçimidir. Alan küçüldükçe daha küçük fırça ve rulo, alan genişledikçe daha büyük fırça ve rulo seçilmelidir. Boyanması istenmeyen alanların kenar kısımları, tavan duvar bileşim noktaları kestirme fırçası diye tabir edilen ince uçlu fırçalar ile boyanır. Kenarları boyamak için ince uçlu fırça ve kestirme fırçası kullanmalısınız.  Rulo fırça ve fırçayla duvar ile tavanları boyayabilirsiniz. Kapı ve pencereler için de küçük ve ince fırçaları kullanabilirsiniz.
Rulo yüzeye değdirildikten sonra geniş bir V hareketi ile boya yüzeye dağıtılır ve akabinde  eşit şekilde yüzeye dağıtılır. Dalgalanma olmaması için boyanın son taraması mutlaka yukarıdan aşağıya doğru hep aynı yönde yapılmalıdır. Fırça hep aynı yönde sürülmeli ki, dalgalı bir görüntü olmasın. Kenar bantları çektikten sonra yukarıdan aşağıya olacak şekilde duvarı boyayın. Fırça boyaya çok batırılmamalı, batırdıktan sonra silkelenmeli ve fazla boya fırçadan atılmalı. Ardından boya duvara uygulanır. Bantları kaldırdıktan sonra ince fırçayla yine aynı yönde uygulama yaparak boyama işlemi tamamlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder