18 Mayıs 2020 Pazartesi

Evinizde Kullanacağınız Pratik Öneriler

Evde boya badana; Evinizi boyamak için bir önceki boyadan kalmış sert fırçaları kaynamış sirkeli suda bekletiniz. Sirkeli suda bekleyen sertleşmiş boya fırçalarını daha çabuk açabilirsiniz.

Evde mobilya cilalamak; Evinizdeki mobilyaları cila yaparken cila yapmak istemediğiniz bölgelere vazelin sürünüz. Cila istemediğiniz bir yere taşsa bile altında vazelin olduğundan kurumasını bekleyin ve silin.

Zor kapanıp açılan kapı ve çekmeceler; Kapı ve çekmeceler ilerleyen zamanlarda kapanırken veya açılırken size zorluk çıkarmaya başlayabilir. Bu durumlarda kapı veya çekmecenin sıkıştığı bölgelere vazelin sürerek kayganlaşmasını sağlayabilirsiniz.

Yumurta haşlama suyunu ziyan etmeyin; Yumurta zengin vitamin kaynaklarından biridir. Yumurta haşlarken kullanılan haşlama suyunu soğumasını bekledikten sonra çiçeklerinize dökün. Çiçekler için faydalı bir sulama olacaktır.

Formu bozulmuş halıları eski formuna sokmak; Üzerlerine koyduğumuz masa, koltuk vs. halıları zamanla ezer ve izler oluşturur. Bu tarz sorunlar için ıslak bir bez ve ılık ütü ile o bölgelere ütü yapınız. Bu işlem sırasında ütüyü fazla bastırmayın ve ütünün sıcaklığına çok dikkat edin.

Toz bırakan toz bezleri; Ev eşyaların tozunu almak ev temizliğin başlıca görevlerindendir. Bazen toz almak için kullandığımız bezler ne yaparsak yapalım sildiğimiz bölgede toz bırakmaya devam ediyorsa, durulama suyunun içerisine koyacağımız bir miktar gliserin bir sonraki toz alma işleminde toz bezlerin toz bırakmamasını sağlayacaktır.

Cam kırıklarını toplama; Ev işleri sırasında ufak tefek kazalar olabilir. Mesela bir vazo, su bardağı vs. cam ürünleri kırıldığında, kırık cam parçalarını pamuk yardımı ile toplayınız. Cam kırıkların oluştuğu bölgeyi bir parça ıslatılmış pamuk ile siliniz, cam kırıkları ıslak pamuğa yapışacaktır.

Kötü koku oluşmuş fırınlar; Fırınlara önceden yapılmış yemeklerin kokuları sinebilir, bu eski yemek kokuları fırına kötü koku verecektir. Fırındaki kötü kokuyu almak için yarısına kadar su geri kalan kısmında sirke koyacağımız bir tavayı fırında bir kaç dakika ısıtın. Bir kaç dakika bekletilen sirkeli suyu soğutmaya bırakın.

Musluk temizliğinde bez kullanma; Muslukların daha temiz olmaları için, silme bezleri yerine naylon çorap kullanınız. Silme bezi ile silinmiş musluk ile naylon bir çorapla silinen musluk arasında çok fark olacaktır.

Çaydanlıktaki kireç; Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.

Dibi kir tutan sürahi temizliği; Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır.

Bakır parlatma yöntemi; Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun.

Yağ şişelerin temizliği; Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.

Kolay bulaşık yıkama; Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz.

Paslanmaz çelikten tencereler; Biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi bu ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayın. Bir fanila parçasıyla parlatırsanız, çelik tencereniz pırıl pırıl olur.

Işıl ışıl parlayan kristaller; Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın. Göreceksiniz bardaklarınız, kadehleriniz pırıl pırıl olacaktır.

Sebze temizliği; Sebzelerinizi tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

Sürahi parlatma; Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski halini kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak su doldurup sıkı sıkı sallayın

Sararan tava, tencere; Teflon tavalar, tencereler çok kullanılmaktan ötürü zamanla sararır. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üstünde kaynatın. İndirince de önce sıcak, sonra da soğuk suyla iyice durulayın. Teflonunuzun sarı rengi kaybolacaktır.

Dibi tutan tencere; Pişirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.

Altın Temizliği; Bir litre suya 15 gr. sabun rendesi ve 100 gr. amonyak ilave edin. Temizlemek istediğiniz altın eşyalarınızı bu karışımın içinde yarım saat kadar bırakın. Sonra, soğuk suyla çalkalayın ve bir deri parçasıyla temizleyin.

Ampullerin Temizliği; Ampulün yüzeyi pütürlüyse bir kesilmiş soğan parçasıyla silin, sonra nemli bir bezle temizleyin. Ampulü temizledikten sonra ışığı yakmadan, üzerine bir iki damla parfüm sürün. Eviniz mis gibi kokacaktır.

Ayna temizliği; Top haline getirdiğiniz gazete kağıdını, 2 ölçü su ve 1,5 ölçü sirke karışımına batırarak bununla aynanızı silin, sonra kuru bir bezle kurulayın. -Yarıya kesilmiş çiğ patatesle aynayı ovalayın. Sonra içine az miktarda alkol katılmış suyla durulayın.

Sineklere karşı; Aynayı temizlediğiniz son suya alkol katarsanız sineklerin konmasını engellersiniz.

Tıkalı Lavaboların Açılması; Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı su, tıkalı delikten dökülürse tıkalı yer hemen açılacaktır.

Seramik Temizliği; Seramik eşya ve döşemeleri amonyaklı suyla silin. Sonra, ılık suyla durulayarak kurutun.

Camların Temizliği; Cami en iyi parlatan gazete kağıdıdır. Önce deterjanlı suyla saldığınız camlarınızı sonra kâğıt ile parlatmakta büyük fayda vardır. Camlarınız fazla soğuktan donmuş ise bu türlü camları tuza batırılmış nemli bezle silmek gerekir.

Duvar Kâğıtlarının Temizliği; Duvar kâğıtlarının tozdan arınması için yulaf ununa batırılmış bir fanila parçası ile silmek kâfi gelecektir. Bu işlem sonucunda temizlenen yerler ayrıca leke de tutmayacaktır.

Karıncalara Karşı; Karıncalardan kurtulmak için en basit çare bulundukları yere kesilmiş yarım limon koymaktır. Limon çürüyünce, nefretliği hafif, kendine mahsus koku karıncaları kaçırmaya kâfidir.

Camlardaki Buğuyu Gidermek; Evlerin içi ısıtılınca pencere camları ekseriyetle terler, su aşağı doğru süzülerek camları kirletir. Buna mani olmak için, bir bezi az gliserine batırarak camları bu bezle silmektir. Gliserin camların terlemesine ve suyun süzülerek yerleri kirletmesine mani olur.

Seramik Eşyaların Yıkanması; Seramik eşya ve döşemeleri amonyaklı suyla silin. Sonra, ılık suyla durulayarak kurutun.

Paslı Bıçaklar; Eğer bıçağınız paslanmışsa ikiye kesilip üzerine pudra şekeri serpilmiş soğanla ovuşturun.

Ütüye Yapışan Kola; Kızgın ütüyü, üstüne sofra tuzu serptiğiniz bir kâğıdın üstünde gezdiriniz. Kola çıkar.

Mobilyadaki Çizikler; Mobilyalarınızdaki ufak çaptaki çizik ve lekeleri çıkarmak için gaza batırılmış bir bezle silmek kâfi gelir. Derin çiziklerde ise içine erimiş mum koyarak kapatıp aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Halıların Serilme Usulü; Halılar serilirken altlarına kalın mukavva bulunmazsa da bir kaç tabaka gazete kâğıdı konmalıdır. Bu durum hem halının fazla kirlenmesini önleyecek hem de daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Halıların altındaki kâğıtları, büyük temizliklerde değiştirmekte fayda vardır.

Halıların kaymaması için; Ufak Halı Ve Kilimlerin Kaymaması Bu tür kilimlerin kaymaması için serilen tarafın dört ayrı köşesine birer ince lastik veya köpük sünger parçası dikmeniz kâfi gelecektir.

Çok ışıklı abajur; Abajurunuzun çok ışık verebilmesi için başlık kısmının içini alüminyum kâğıtla kaplayın.

Mermer Eşyanın Beyazlaşması; Mermerin can düşmanı çok sıcak ütü, tencere gibi eşyanın üstüne konmasıdır. Sararmış mermerler için en iyi beyazlatma yolu, bol tuzlu limon suyuyla ovmaktır. Sözünü ettiğimiz eriyikle ovulan mermer, durulanıp, pamuklu bir bezle parlatılırsa ilk günkü haline dönecektir.

Kapta Biriken Kirecin Temizlenmesi; Su kaynattığınız kaptaki kireci temizlemek için kabın içine yumurta kabuklarını bırakıp kaynatın. Tertemiz olur.

Emaye Kaplar; Emaye tencere, kepçe gibi şeylerin emaye kısımlarının çatlayıp, dökülmesi, üzerinde veya içinde siyah lekeler olması, çirkin bir manzara gösterdikten başka tehlikelidir. Buna mani olmak için: Yeni alınan emaye bir kabı, soğuk su dolu derin bir tencere içine yerleştirerek ateşe koymalı, fokur fokur kaynatmalı, ateşten indirerek soğumaya bırakmalı. Soğuyunca kurulayıp, raflara yerleştirmeli.

Ütü Altlarının Temizlenmesi; Ütülünüzün altının pırıl pırıl olmasını istiyorsanız, temiz bir kâğıt parçası ve biraz diş macunuyla bunu sağlayabilirsiniz. Kâğıdı ıslatıp ütünüzün altını- isterseniz yanlarını da- biraz diş macunuyla ovun. Sonra kuru bir kâğıtla kurulayıp parlatın.

Halıların Temizlenmesi; Haftada bir ilik su içerisine çok az amonyak atmalı ve bu amonyaklı su ile halıları silmelidir. Bu temizlik halıları ayni zamanda güvelere karşı da muhafaza eder.

Deri Kaplı Mobilyalar; Deri kaplı mobilyalar limon ya da portakal kabuğuyla ovulursa yeni görünüşlü olur.

Kadife Kaplı Mobilyalar; Kadife kaplı koltukların kadifeleri sirkeli suyla silinirse çok güzel parlar.

Alçıdan Yapılmış Eşyaların Temizlenmesi; Sıcak su ve kola ile yapılan koyu hamur, kalın bir tabaka halinde temizlenecek yüzeye sürülür. Kurumaya bırakılır. Tamamen kuruyunca çatlar ve bütün pislikleri alarak parça parça dökülür.

Saç Fırçalarının Temizliği; Su ile veya kuru bir şekilde. Su ile temizlemek için fırçayı ılık sabunlu su ile yıkamalı sonra dört bardak su içerisine yârim kahve kasığı amonyak atarak meydana getirdiğiniz sıvının içine fırçayı koymalı, beş on dakika bekletilmelidir. Daha sonra ılık bir suda çalkalanarak kurumaya bırakılmalıdır. Fırçaları kuru temizlemek için kepek kullanılır. Isıtılan kuru kepek fırçanın üstüne dökülür ve bir başka fırçayla fırçalanarak temizlenmesi sağlanır.

Alüminyum kaplar; Alüminyum kapların zamanla kararması insanın mutfakta çalışma zevkini kaçırır. Hâlbuki bunu kolayca önlemek mümkündür. Alüminyum kaplarınızı su ve bolca sirke koyarak kaynatın. Hepsi pırıl pırıl olacaktır.

Bal lekesi; Hemen temizlenmeyen bal lekelerini çıkarmak zordur. Ama leke olur olmaz hemen ılık suyla yıkanır ve durulanırsa lekeden eser kalmaz.

Tül perdeler; Beyaz tül perdeler, pencerede dura dura kararır, değil mi? Gerçi önceleri, yıkamayla bu siyahlık gider ama daha sonraları bu kararmayı gidermek kolay olmaz. Onun için size tavsiyemiz yıkama suyuna 1-2 çorba kaşığı toz seker katmanızdır.

Blender temizliği; Mutfakların vazgeçilmez yardımcılarından blenderleri temizlemek epey yorucudur. Fakat pratik bir yolla blenderi çok kolay temizleyebilirsiniz. Bunun için, blenderin yarısına kadar, ılık su doldurun ve çalıştırın, içindeki tüm lekelerin çıktığını göreceksiniz.

Çatal bıçaklarınız kararıyorsa; Bulaşık makinesi çatal, bıçaklarınızı karartıyorsa, bunu önlemenin kolay var. Bulaşık makinesinin deterjan gözüne ayda bir kere olmak üzere çamaşır suyu koyun. Böylece çatal ve bıçaklarınızın kararmasını engellediğiniz gibi onları parlatmış da olursunuz.

Çelik tencereleri temizlerken; Yemek yaparken çelik tencereniz yandıysa, sakin üzülmeyin. Tencerenizi yeniden pırıl pırıl yapabilirsiniz. Bunun için 1 tatlı kaşığı karbonat ve 1 fincan sirkeyi tencerenizde kaynatın. Hem üzerine isleyen kara lekeler çıkacak, hem de tencereniz tertemiz olacaktır.

Diş macununuz bittiyse; Bir sabah uyandığınızda diş macununuzun kalmadığını görürseniz ne yaparsınız? Dişlerinizi fırçanıza damlatacağınız 1-2 damla limonla fırçalayın ancak çalkalamayın. İşe yaradığını göreceksiniz.

Etiket izleri; Özellikle süs eşyalarında ve çeşitli mutfak aletlerinin üzerinde etiketler bulunur. Etiketi çıkardığınız zaman da mutlaka izi kalır. Bu izi yok etmek için, etiket izi olan eşyaların üzerine mobilya cilası sürüp, yumuşak bir bezle silin. Hiçbir iz kalmayacaktır.

Fırın ızgaraları; Özellikle fırında et kızarttığınız zaman, ızgaralar çok kirlenir. Yıkarken de, ızgaraları temizlemek biraz zor gelebilir. Fakat ızgaraları ıslatıp, ponza taşıyla ovarsanız tüm yağların ve lekelerin çıktığını, ızgaranın pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.

Fincandaki izler; Kahve ve çay bazen fincanlarda çıkmayan lekeler bırakır. İşte acil ve etkili bir çözüm. Nemli bir havluyu deterjanlı suya batırıp çıkarın ve lekenin üzerini ovuşturarak silin. Diğer bir yöntem ise diş macunu ile temizlemektir.

Kristaller; Kristal bardaklar yıkandıkça ışıltısını kaybeder ve mat bir görünüm kazanmaya baslar. Fakat kristal bardaklarınızı yıkarken kullandığınız deterjana yârim su bardağı sirke ve tuz ekleyip, öyle durular sanız ilk günkü gibi parladıklarını görürsünüz.

Plastik eşyadaki Sararmalar; Plastik eşyalar zamanla sararır. Eski haline döndürmek için onları yârim saat boyunca biraz beyazlatıcı katacağınız sıcak suda bekletin. Eğer yüksek istidan ötürü ütünüzün demiri sarardıysa oksijenli suyla ovmanız yeterli olacaktır.

Kararan vazolar; Eğer altın kaplamalı çelik vazonuzun zamanla mat bir görünüm aldığından yakınıyorsanız, saf alkole batırılmış bir pamukla silerek, eski parlaklığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Mutfak tezgâhının temizliği; Mutfak tezgâhınızın tertemiz olmasını ve mis gibi kokmasını ister misiniz? O halde küçük bir leğene su doldurup içine sıkılmış limon suyu veya bir miktar tuz atın. Bu suyla bir bezi ıslatıp, silin. Böylece tezgâhınızın üzerine yapışan lekelerden kurtulmanız çok daha kolay olacaktır.

Güzel kokulu mutfak; Mutfağınızın güzel kokmasını istiyorsanız, bir parça alüminyum kâğıt üzerine tarçın serptikten sonra, bunu sıcak fırının içine koyun ve fırının kapağını açık bırakın.

Mutfak tezgâhını temizleme; Mutfak tezgâhının altında yer alan ahşap çekmeceler, zamanla eskir ve zor açılmaya baslar. Bu durumda tek yapmanız gereken, çekmecelerin kenarlarına talk pudrası serpmek ya da mum sürmek. Böylece, çekmeceleriniz ilk günkü gibi kolayca açılacaktır.

Çaydanlık temizliği; Çok sevdiğiniz çaydanlığınız zamanla mat bir görünüme bürünebilir. Yarım bardak sirkeye bir tutam tuz atıp, sert bir süngeri buna batırarak çaydanlığı silmeyi deneyin; eski parlaklığına hemen kavuştuğunu göreceksiniz.

Pirinçler; Pirinç eşyalarınızı parlatmak için temizleme suyuna birkaç damla limon damlatın ve bununla iyice ovuşturarak silin. Yataklarınızın pirinç başlarını sıkılmış yârim limonla iyice ovuşturun, pırıl pırıl olacak ve içiniz rahat edecek.

Sirke; Dondurulmuş eti az sirkeli suda bekletmek daha kolay çözülmesini sağlar.

Yosunlar; Su şişelerinin dibi zamanla yosun tutar. Bu da hem kötü bir görüntüye, hem de pis bir kokuya yol açar. Bunu yok etmek için, şişelerin içine gazete parçaları atıp, içine su doldurun. Birkaç saat sonra çalkalayın. Ve gazete parçalarını içinden çıkartın. Daha sonra deterjanlı sıcak suyla yıkayın. Böylece yosunlardan kolayca kurtulmuş olursunuz.

Porselenlerdeki çatlaklar; Yemek takımınızdaki tabakların çatlaklar nedeniyle kırılmalarından ve takımın bozulmasından korkuyorsanız; çatlak tabağı bir tencereye yerleştirip süt ile doldurun. Çok kısık ateşte 45 dakika kaynatın ve soğumaya bırakın. Çatlaklardan eser kalmayacaktır. Aynı işlemi tüm porselen objeleriniz için deneyebilirsiniz.

Tahta kaşıklar; Mutfakta kullanılan tahta kaşıklar renklerini çabucak kaybeder, kahverengine dönüşürler. Bunu bir dereceye kadar önlemek istiyorsanız, tahta kaşıkları, kullanmadan önce duru suda iyice ıslatıp kullanırsanız daha iyi netice alırsınız.

Tahta kaplar; Özellikle salatalar için kullanılan tahta kaplar, masaya ayrı bir şıklık katar. Fakat bu tahta kapları suyun içinde bırakırsanız, yıpranıp çatlar. Bunun için, kullandıktan sonra hiç bekletmeden hemen yıkayıp, kurulayın. Tahtaların bozulmasını önlemiş olursunuz.

Toprak kaplar; Toprak kaplarınızın içinde patates kabuklarını kaynatarak, kaptaki sararan kısımların eski görünümüne kavuşmalarını sağlayabilirsiniz.

Toprak tencereler; Toprak tencereler ya da çömlekler yeni alındıklarında küçük çatlaklar oluşması nedeniyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunu önlemek için toprak tencerelerinizi kullanmadan önce 3/4 'ünü sirkeli sıcak suyla doldurun. 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın. Bu işlemlerden sonra her türlü yemeği pişirmeye hazır olacaktır.

Uzun ömürlü mum; Mumlar, özellikle romantik yemeklerin vazgeçilmez unsurlarıdır. Mumların ömrünü uzatmak için, kullanmadan 2 saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyup bekletin. Böylece, mumun eriyip masa örtüsüne damlamasını, ya da şamdanda çıkarılmayacak izler bırakmasını önlemiş olursunuz.

Rutubet; Dolaplarınızın içi rutubetlenirse, askılara aşacağınız, okullarda kullanılan beyaz tebeşir bu sorundan sizi kurtaracaktır.

Yumuşak havlu; Eski havlularınızı yumuşatabilmek için yıkadıktan sonra bolca mutfak tuzu dökülmüş sıcak suda bir saat bekletin. Havlularınızın ne kadar yumuşadığına inanamayacaksınız.

Zararsız mum; Mumlarınızın damlamamasını istiyorsanız, size bir önerimiz var: 3 saat süre ile mumları tuzlu suda bekletin ve daha sonra bir bezle kurulayın. Artık hiç damlatmayacak ve leke yapmayacaklardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder