22 Mayıs 2020 Cuma

Duvar Boyasının Soyulması ve Kabarması

• Farklı Cinste Boyaların Uygulanması

• Duvardaki Nem

• Eski, Kalitesiz, Bozuk Boya veya Kirecin Üzerine Boya Uygulanması

• Boyanacak Duvarın Temizliği

• Ortam Isısı

Duvardaki eski boya, yeni uygulama yapacağınız boya ile aynı cins olmazsa boyanız iyi tutmaz. Hemen olmasa bile bir süre sonra, yeni boyadığınız duvarınızda kabarma, akma veya soyulma olabilir.

• Farklı Cinste Boyaların Uygulanması

Duvardaki boya uyguladığınız boya ile aynı cins olmayabilir. Genellikle en sık karşılaşılan problem budur. Özellikle duvarda yağlı boya (sentetik boya varsa 1 kat geçiş astarı uygulanması gerekir.) Plastik ve silikonlu boyaların birbirinin üzerine uygulanması çok büyük sorun teşkil etmese de bu duvarın soyulmayacağı anlamına gelmez. Duvardaki boyanın hangi tür olduğunu bilmiyorsanız tedbir amaçlı 1 kat geçiş astarı uygulayabilirsiniz.

• Duvardaki Nem

Duvardaki boyanın soyulmasının nedenlerinden biri de; duvarın içinde veya yüzeyinde nem olmasıdır. Duvarda görünen veya duvarın içinde görünmeyen rutubet olabilir. Nemin oluşması aşağıdaki sebeplerden olabilir.

• Bu rutubet boyanın kabardığı duvarın içindeki veya arkasındaki bir su borusu arızasından kaynaklanıyor olabilir. Kabaran duvarın arkasından geçen su tesisat boruları kontrol edilmeli, su kaçağı varsa tamir edilmelidir.

• Üst kattaki daireden inen bir su olabilir. Üst kattaki daireden az veya çok inen su duvarda kabarmaya neden olabilir. Özellikler banyo ve mutfak derzlerinde uzun süre bekleyen su aşağı inebilir. Yine üst kattaki dairenin tesisatında su kaçağı olabilir.

• Soyulan duvar dış cepheye denk geliyorsa yalıtımsız veya yalıtımı eksik yapılmış olabilir. Özellikle kuzey cephelerde duvar içindeki stroforun eksikliği duvarda kabarma, nem ve küf şeklinde ortaya çıkar. Mümkünse dış cepheden strofor benzeri bir ısı yalıtım malzemesi ile yalıtım yapılmalı mümkün değilse içeriden yapılmalıdır. Ayrıca boyanacak yüzey alçı ile tamir edildikten sonra 1 kat astar uygulanmalı ardından küf ve neme dayanıklı boyalar ile boyanmalıdır.

• Eski, Kalitesiz, Bozuk Boya veya Kirecin Üzerine Boya Uygulanması

Duvardaki boyanın kabarmasının bir diğer nedeni ise duvarda kalitesi bir düşük boya, bozuk boya veya kireç ile boyanmış olmasıdır. Bu durumda soyulan yerler alçı ile tamir edildikten sonra 1 kat astar uygulanır. Astar kuruduktan sonra boya yapılır.

• Boyanacak Duvarın Temizliği

Tüm boya ambalajlarında boya uygulanacak yüzeyin kir, yağ ve tozdan arındırılmış olması ibaresi mevcuttur. Yağlı, tozlu ve aşırı kirlenmiş duvarlara boya yapmak boyanın kabarmasının nedenlerinden biri olabilir. Bu durumda duvarı silmek hatta yağ varsa ince bir zımpara yapmak yerinde olur. Ardından duvara 1 kat geçiş astarı uygulamak gerekir. Astar kuruduktan sonra boya yapılabilir.

 • Ortam Isısı

Boya uygulaması boyanın ambalajında yazan sıcaklıkta yapılmalıdır. Çok sıcak veya çok soğuk havada yapılan duvar boyaları da akma veya kabarma olabilir. Boya çabuk kurusun diye içeriye ısıtıcı koymak boyada balonlaşma, akmaya neden olabilir. Kışın yapılan boyama işlemlerinde ortamın aşırı soğuk olması boyanın geç kurumasına neden olacağı gibi yukarıdaki anlattığımız soyulma, kabarma, akma sorunlara da neden olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder