31 Mayıs 2020 Pazar

Aloe Vera

Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir?

• Yapraktan Aloe Vera Yetiştirmek

• Sürgün Kullanarak Aloe Vera Yetiştirmek

• Yapraktan Aloe Vera Yetiştirmek: Yapraktan aloe vera yetiştirmek mümkün olsa da yaprağın kök vermesi oldukça zayıf bir ihtimaldir.  Aloe vera yapraklarında çok fazla nem vardır ve bu yüzden yapraklar, köklenmeden çürümeye başlayabilir. 8 santimetre uzunluğunda bir aloe vera yaprağını temiz bir bıçak kullanarak alttan kesin. Bıçak çok temiz olmalıdır yoksa yaprak enfekte olabilir. Gövdeye doğru aşağıya bir açı yaparak kesmeye çalışın. Yaprağı ılık bir yere koyun ve kesilen kısımda zar oluşana kadar bekleyin. Bu birkaç gün gibi kısa bir süre de olabilir, bir - iki hafta gibi bir süre de olabilir. Bu zar sayesinde kesilen kısım topraktan enfekte olmaz. Enfekte bir aloe vera yaprağı kısa süre sonra çürür. Birçok bitki suyu sevdiği gibi aloe vera da suyu sever ama su içinde kalmayı sevmez. Saksının altında delik yoksa topraktaki su gitmeyecek, dolayısıyla da toprak sulu kalacaktır. Bu da aloe veranın kökünün çürümesine ve bitkinin ölmesine neden olabilir. Saksıyı kaktüs toprağıyla doldurun ve suyla nemlendirin. Kaktüs toprağı yoksa saksının bir kısmına kum bir kısmına da saksı toprağı koyup bunları karıştırarak kaktüs toprağını yapabilirsiniz. Saksının altına ilk olarak çakıl taşı konmalı. Bu sayede saksıdaki su daha iyi dışarı akacaktır. Su pH seviyesi 6.0 ila 8.0 olmalıdır. pH yeterince yüksek değilse biraz tarım kireci eklenebilir. Bahçe malzemeleri satan yerlerden alabilirsiniz. Yaprağı, kesilen kısım aşağı gelecek şekilde toprağa koyun. Yaprağın üçte birinin toprağın içinde olduğundan emin olun. Kesik taraf ilk önce bir kök hormonuna daldırılabilir. Elinizde böyle bir şey yoksa toz tarçın veya bal işinize yarayacaktır. Bitkiyi ılık ve güneşli bir yere koyun ve dikkatli bir şekilde sulayın. İlk dört hafta toprağı nemli tutmanız iyi olur. Yaprağı başka bir yere diktiğinizde toprağı tekrar sulamadan önce toprağın tamamen kurumasını bekleyin.

• Sürgün Kullanarak Aloe Vera Yetiştirmek: Bir sürgün bulun. "Yavru" olarak da bilinen sürgünler ana bitkinin parçalarıdır. Genelde daha küçüktür ve daha parlak görünür. Kendi kökleri vardır. Onları alt taraflarda bulabilirsin. Sürgün, ana bitkinin beşte biri büyüklüğünde olmalıdır. En azından dört yaprağı olan bir sürgün seçin ve bu sürgün, iki ila dört santimetre uzunluğunda olsun. Yapabiliyorsanız tüm bitkiyi saksıdan çıkarın. Bu işlem, sürgünün ana bitkiyle nerede birleştiğini bulmanızı kolaylaştıracaktır. Sürgünü daha iyi görebilmek için kökteki toprağı temizlemeniz gerekebilir. Ana bitkiye yapışık olabilir ama onun kendi kökleri olmalıdır. Sürgünü ana bitkiden kopar ya da kes ama bunu yaparken köklere zarar vermemeye çalış. Sürgün, ana bitkiden kolayca ayrılabilirsiniz. Kolayca ayrılmazsa keskin, steril bir bıçakla kesmeniz gerekecektir. Devam etmeden önce kestiğin yerin kabuk bağlaması için birkaç gün bekleyin. Bu sayede herhangi bir enfeksiyon oluşma riskini önlemiş olursunuz. Sürgünü ana bitkiden kopardıktan sonra, büyük bitkiyi tekrar saksıya koyabilirsiniz. Birçok bitki suyu sevdiği gibi aloe vera da suyu sever ama su içinde kalmayı sevmez. Saksının altında delik yoksa topraktaki su gitmeyecek, dolayısıyla da toprak sulu kalacaktır. Bu da aloe veranın kökünün çürümesine ve bitkinin ölmesine neden olabilir. Saksıyı kaktüs toprağıyla doldurun ve suyla nemlendirin. Kaktüs toprağı yoksa saksının bir kısmına kum bir kısmına da saksı toprağı koyup bunları karıştırarak kaktüs toprağını yapabilirsiniz. Saksının altına ilk olarak çakıl taşı konmalı. Bu sayede saksıdaki su daha iyi dışarı akacaktır. Su pH seviyesi 6.0 ila 8.0 olmalıdır. pH yeterince yüksek değilse biraz tarım kireci eklenebilir. Bahçe malzemeleri satan yerlerden alabilirsiniz. Toprakta küçük bir delik açın ve sürgünü onun içine koyun. Delik, kökleri ve bitkinin dörtte birini (köklerin bittiği yeri ve bitkinin yukarısını) içine alacak kadar derin olmalıdır. Bitkinin etrafındaki toprağa hafifçe bastırın ve toprağı sulayın. Bitki, toprak nemli olacak şekilde sulanmalı. Toprak su içinde yüzmemeli. Aloe vera bir çöl bitkisidir dolayısıyla çok fazla suya ihtiyacı yoktur. Bitkiyi güneş alan bir yere koyup tekrar sulamadan önce bir hafta bekleyin. Bir hafta sona her zamanki gibi aloe veranı sulamaya devam edebilirsiniz.

Bitkinin Bakımını Yapmak: Bitkinin yeterli miktarda güneş ışığı aldığından emin olun. Aloe vera normalde her gün 8 ila 10 saat güneş ışığı almalıdır. Bitkiyi güney ya da batı cepheli bir odadaki pencerenin önüne koyarak bunu sağlayabilirsiniz. Gerekli olduğu durumlarda bitkiyi gün içinde bir pencereden diğerine taşıyabilirsiniz. Yaşadığınız yer soğuksa bitkiyi geceleri pencerenin önünden alın. Çünkü pencere önleri geceleri çok soğuk olur ve bu da bitkiyi öldürebilir. Tekrar sulamadan önce toprağın iyice kurumasını bekleyin. Bitkiyi suladığınızda toprağın iyice sulandığından emin olun ve aşırı sulamayın. Ayrıca suyun saksıdan rahatça çıkabildiğinden de emin olun. Aloe vera kış aylarında uykuya geçmeye eğilimlidir. Bu aylarda suya çok ihtiyaç duymaz. Aloe vera daha çok yaz aylarında suya ihtiyaç duyar, özellikle de sıcak ve kuru dönemlerde. Yılda bir kere, ilkbaharda gübreleme yapın. Gübre su bazlı olmalıdır ve gübrenin fosfor içeriği yüksek olmalıdır. Karışımı gübrenin yarısını kullanarak hazırlayın. Böcek, hastalık ve mantar oluşumuna dikkat edin. Bitkiyi pamuklu bit ve kabuklu bit gibi zararlı böceklerden korumak için doğal ve organik böcek ilacı kullanın. Sadece toprağı kuru tutarak mantar oluşumunu önleyebilirsiniz. Pamuklu bit veya kabuklu bit görürseiz  bunları pamuklu çubuk ve etil alkol kullanarak yok edebilirsiniz. Yaprakların gelişimini izleyin. Yapraklar bitkinin sağlığının ve aloe veranın ne istediğinin en büyük göstergesidir. Aloe veranın yaprakları dolgun ve düzgün olmalıdır. Yaprakların inceldiğini ve kıvrıldığını fark ederseniz aloe veraya daha fazla su verin. Aloe veranın yaprakları dik olarak uzamalıdır. Yapraklar öne eğilirse bitkinin daha çok güneşe ihtiyacı var demektir.

 Bazen aloe vera iyi bir şekilde büyümez. Neyin yanlış gittiğini anlamanız kolaydır.

• Toprak çok nemli. Bitkiyi daha az sıklıkta sulayın.

• Bitkinin daha fazla güneş ışığına ihtiyacı var. Bitkiyi güneş alan bir yere taşıyın.

• Çok fazla gübre eklemişsiniz. Bitkiyi yeni bir saksıya koy ve daha fazla toprak ekleyin.

• Toprak çok alkali olabilir. Biraz kükürt ekleyin.

• Bitkinin köklerinin büyümesi için yeterince alan yok. Bitkiyi daha büyük bir saksıya alın.

Diğer Bilgiler:

• Aloe veranın çevresindeki toprağa biraz beyaz taş koymayı deneyin. Bu taşlar sayesinde güneş bitkiye yansıyacaktır.

• Bitki iyice büyüyene kadar yaprakları kullanmayın. Aloe verayı sağlık amacıyla yetiştiriyorsanız yaprakları kullanmadan önce en az iki ay beklemeniz gerekir.

• Aloe vera güneşe doğru büyür. Bu, bitkinin yana doğru büyümesine neden olabilir. Bitkinin düz bir şekilde büyümesi için saksıyı her iki ila üç günde bir döndürün.

• Ev içinde yetiştirilen aloe vera, doğrudan güneş ışığına konmadıkça ve sulanmadıkça çok büyümez. İyi bir bakım yaptığında, ev içinde yetiştirilen aloe veralar basit bir saksıda 60 santimetreden daha fazla büyüyebilir.

• Aloe vera bitkisi dışarıda yetiştirilecekse yalnızca iklim şartlarının uygun olduğu bitki yetiştirme alanlarında yetiştirilmelidir. Aksi takdirde aloe verayı yalnızca ev içinde yetiştirin.

• Yaprakları ve sürgünü kesmek için kullandığınız bıçağın temiz ve steril olduğundan emin olun.

• Ölü yaprak görürseniz bunları temiz bir bıçakla kesin. Bu sayede çürümeyi ve küflenmeyi önlemiş olursunuz.

• Büyük bitkilerdeki yaprakları veya sürgünleri alırken dikkatli olun. Bunların bazılarında çok keskin dikenler olabilir.

• Aloe verayı aşırı sulamayın. Tekrar sulamadan önce toprağın iyice kurumasını bekleyin.

Aloe Vera Hakkında Bilgi: Aloe veranın  özsuyu nemlendirici, sabun, tıraş kremi ve güneş losyonları gibi kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Aloe veranın yardım ettiği söylenen tüm sağlık sorunlarını tedavi edebileceğini kanıtlamak için yeterli bilgiler bulunmamaktadır. Sağlık sorunu yaşanmaması adına, kullanmadan önce konuyla ilgili bilgi alınmasında fayda vardır.

Bilinen aloe vera bitkisinin faydaları arasında şunlar yer almaktadır:

Sindirim yardımı: Aloe lateks, aloe veraya laksatif özelliklerini veren ve kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabilecek bir antrakinon olan aloin içermektedir.

Sivilce gibi cilt rahatsızlıkları: Aloe kremleri, cilt üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir ve kaşıntı ve iltihaplanmayı yatıştırmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Güneş yanığını hafifletmesi: Bazı insanlar güneş yanığını hafifletmede aloe veranın işe yaradığını belirmektedir. Jelin soğutma etkisini kendiniz de deneyimlemiş olabilirsiniz, ancak cilt iyileşmesini hızlandırabileceği iddiasını destekleyen araştırmalar sınırlıdır. Örneğin yapılan küçük bir çalışma; aloe veranın bir plaseboya kıyasla, güneş yanığının iyileştirilmesi üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmadığını bulmuştur.

Yara: Aloe jeli yaralarda yanık etkisinin kesilmesine yardımcı olabilir. Açık yaraya sürülmemelidir.

Mide ekşimesi: Araştırmacılar aloe vera'nın mide ekşimesi ve kusma dahil gastroözofageal reflü hastalığının (GERD) birkaç semptomunu azaltılmasına yardımcı olabileceğini gözlemlemiştir.

Aloe vera, şu amaçlarla da kullanılmaktadır:

Taze tutmanın bir yolu: Yapılan bir çalışmada; domateslerin dışına uygulanan aloe vera jelinin, olgunlaşmayı geciktirerek gıdanın kalite ve tazeliğini korumaya yardımcı olduğunu ve gıda üzerinde bazı bakterilerin gelişmesini engellediğini bulmuştur.

Gargara olarak: Aloe vera gargaralarının ağız içindeki plakları azaltmaya yardımcı olduğu çalışmalarca gösterilmiştir.

Aloe Veranın Cilde Faydaları:

Aloe vera cilde faydaları ile ön plana çıkan bir bitki olduğu için dolayısıyla, güzellik ve kozmetik dünyasında yaygın olarak kullanılan bir bileşendir. Onu nemlendiricilerden toniklere, şampuanlara ve bakım kremlerine kadar her şeyde bulmanız mümkündür. Aloe vera cildin nemlendirilmesi ve temiz tutması özellikleriyle bilinmektedir. Aynı zamanda cildimiz ve yaşam fonksiyonlarımız için önemli olan A vitamini, C vitamini ve E vitamini bakımından oldukça zengindir. Yaprakların içinde bulunan jel doğrudan saçlara uygular ve saç kremi olarak kullanılır.

Aloe vera bitkisinin bazı faydalı kısımları bulunmaktadır. Bunlardan ilki, berrak bir jel ile dolu olan yapraklarıdır. Bu jel bitkiden ayrıştırılır ve genellikle, cilt yüzeyinde kullanılır.

Aloe bitkisi içerisinde bulunan ikinci yararlı kısım ise aloe lateks olarak adlandırılan bölümüdür. Bu, bitki yaprağının dış kısmının hemen altında bulunan sarı özdür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder