30 Mayıs 2020 Cumartesi

Bakır Eşyaların Temizliği ve Parlatılması

Gerek mutfaklarda kullanılan bakır eşyalar gerekse dekoratif olarak kullanılan bakırdan süs eşyalar zaman içerisinde  matlaşarak kararır. Buna neden olan bir çeşit kimyasal tepkileşmedir. Bakırın karbonat ile kaplı olması bulunduğu ortamda yer alan oksijen ile tepkimeye girerek kolayca oksitlenme yapabilmesine neden olur.

Kullanılan bakır eşyaların düzenli olarak temizlenip parlatılması gerekir, bu sağlığımız açısından önemlidir.  Aksi takdirde meydana gelen oksitlenme zehirlenmelere kadar neden olabilir.

Bakır Parlatma Tozları: Bakır parlatma tozları en işlevsel yöntemlerden bir tanesidir. Bu tozları, bakırın yüzeyine yumuşak bir bez yardımı ile uygulamamız gerekir. Bakırı çizmeden silmeye dikkat edilmeli.

Sirke: Sirke yönteminde ihtiyacımız olan öncelikle bir nemli bez ve sonrasında uygulayacağımız sirkedir. Hafif nemli olan bezle bakır eşyamızı sildikten sonra, bir kez de aynı şekilde sirkeye batırdığımız bez ile silinir.

Limon ve Tuz: Ortadan ikiye kestiğimiz limonu tuza batırarak bakırımızı silmemiz gerekir. Kalıcı ve etkili bir çözüm için en az 5 dakika bakırımızı bu şekilde ovalayarak silinir.

Ketçap: Bakır eşyamızın üzerine ketçap döktükten sonra on dakika bekleyip  yumuşak bir bez yardımı ile silip kurulamanız gerekir.

Islak kalan bakır eşyaların daha çabuk yeniden oksijen ile tepkimeye girerek oksitlenme yapacağını unutulmamalı. Ayrıca nemli ortamlarda bakırlarımız daha çabuk matlaşır ve kararır.

Uzun süre bakımı yapılmayan, temizlenip parlatılmayan bakır eşyalar evdeki imkanlarla yeniden eski yeni parlak haline döndürülmesi bazen mümkün olmayabilir.

Yukarıda açıklanmış olan parlatma ya da temizleme yöntemleri sadece bakırdan yapılmış süs eşyalarınız için geçerlidir.

Mutfaklarımızda kullandığımız tencere tava ve bakır cezvelerimizin temizliği için sadece bu yöntemler yeterli olmaz. Kullanma sonucu tabanı çizilmiş bakır tencere tava ya da cezveler bu çiziklerde oluşan oksitlenmeleri bünyelerinde taşımaları da söz konusu olabilir. Bu şekilde grileşmiş ve üzerindeki kalayı neredeyse yok olarak yeşillenmiş eşyalarımızı kullanmaya devam edebilmemiz için muhakkak bu bakır eşyaların yeniden kalaylanarak üst yüzeyinin sağlıklı hale gelmesi sağlanmalıdır. Burada sadece evlerimizde uygulayabileceğimiz temizleme işlemi asla yeterli olmayacak ve sağlığımız açısından da bize güvenli bir sonuç sağlamayacaktır.

Bu durumda başvuracağımız usta kalaycılar bize mutfaklarımızda kullandığımız bakır malzemelerin yeniden güvenle kullanılabilmesi için yeterli yardımı sunacaklardır. Bu kalaylama işlemi bizim kendi imkanlarımız ile evlerimizde yapamayacağımız bir işlemdir. Kalaylanmadan kullanılan, tencere, tava ya da cezveler sağlığımız açısından ciddi sorunlara neden olur. Bu sorunların başında zehirlenme gelebileceği gibi, oluşan oksitlenmeler iç organlarımızda geri dönüşü olmayan tahribatlara kadar neden olabilirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder