18 Mayıs 2020 Pazartesi

Boya ve Farklı Lekeler Nasıl Çıkarılır?

Boya lekeleri su bazlı boya (lateks, akrilik boya, parmak boyaları) veya yağ bazlı boya (emaye, sanat yağları veya model zanaat boyası) olabilir. Her iki tip boyayı da kuruyana kadar giysilerden çıkarmak için şu adımları izleyin. Hemen müdahale edemiyorsanız alanı mümkün olduğunca ıslak tutun. Bu teknikler yıkanabilir kumaşlar içindir (bundan sonra halıya ve döşemeye gideceğiz). Kuru temizleme yapılması gereken giysileri veya ev aksesuarları için hemen kuru temizlemeciye başvurun.

Lateks, Akrilik veya Su Bazlı Boya

Büyük bir boya bloğu varsa, mümkün olduğunca fazla boya kaldırmak için bir bıçak veya kaşık kullanın. Bir bez ya da kağıt havlu kullanmayın çünkü boyayı kumaş liflerine daha da fazla iteceksiniz.

Kumaşın boyalı tarafından olabildiğince çabuk bir şekilde, sıcak su akımı ile liflerinden boya yıkayın. Ardından, sıvı çamaşır deterjanı ve suyun bir solüsyonunu lekeye sürün sabunlayın ve leke çıkana kadar durulayın. Birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir. Daha sonra giysiyi her zamanki gibi yıkayın.

Boya kurutulmuşsa, birazcık alkolle boyayı çıkarabilirsiniz. Pamuklu bir bez kullanın ve lekenin dışından içeriye doğru çalışın. Lifler gevşediğinde boyayı yavaşça sıyırmak için mat bir bıçağı veya bir kredi kartının kenarını kullanın. Bu işlem sırasında sıcak su kullanmayın.

Yağ Tabanlı Emaye, Sanat veya Model Boya

Yağlı boya, ıslak iken kumaşlardan çıkarılmalıdır. Kuruysa, çıkarmak neredeyse imkansızdır. Temizlemeye başlayana kadar ıslak tutun.

Boya etiketinde kullanılacak spesifik bir boya tineri listeleniyorsa, o veya bazı terebentin ile başlayın.

Kumaşın arka tarafından çalışarak lekeleri kağıt havlu veya eski beyaz bezlerden oluşan kalın bir ped üzerine koyun. Alanı boya inceltici ile ıslatın ve boyayı zorla çıkarmak için bölgeye eski bir kaşık veya fırçalı fırça ile dokunun. Havluya boya emildiğinden, altındaki kağıt havlularını temiz bir alana değiştirmeye devam edin. Sabırlı olun, bu zaman alacaktır.

Boya çıkarıldıktan sonra, alanı sıvı deterjanla doyurun ve iyice çalkalayın. Lekeyi kumaş için önerilen en sıcak suya daldırın ve bir gece bekletin. Biraz deterjanla tekrar ovun ve her zamanki gibi yıkayın.

Halı Boya lekeleri

Yıkama kabına atamayacağınız için boyanın halıdan çıkarılması biraz daha zor. Yine, anahtar boyaya en kısa zamanda müdahale etmektir.

Suya Dayalı Boya lekelerini Halıdan Çıkarın

Yeni, ıslak boya lekeleri için, halı liflerinden fazla boya kaldırmak için bir bıçak, bir kredi kartı veya kaşık kenarını kullanın. Ardından, kalan boya parçacıklarını temizlemek için, temiz, ıslak bir kağıt havlu veya beyaz bir bez kullanın. Boyayı yaymamaya özen göstererek havluyu sürekli temiz tutun. Ve boya çıkıncaya kadar işleme devam edin.

Halıda kuruyan boya damlaları için biraz sıcak su ve biraz çamaşır veya bulaşık deterjanı ile yaptığınız solüsyonu kullanın.

Karışımı boya lekesine uygulamak için bir diş fırçası veya yumuşak fırça kullanın. Boyanın yumuşaması için beş dakika bekletin. Bir bıçağın arkasıyla boyayı sıyırmaya başlayın. Temiz bir bezle sık sık silerek daha sıcak su ve deterjan uygulayın. Ovmayın ya da lekeyi sürterek daha da kötüleştirebilirsiniz.

Boya hâlâ yumuşamıyorsa, ısıtmak için el tipi bir alet kullanabilirsiniz. Ancak maşa gibi çok sıcak bir alet kullanmayın. Çok sıcak sentetik lifleri eritebilir. Sadece sabırlı ol ve çalışmaya devam et.

Yağ Tabanlı Boya lekelerini Halıdan Çıkarın

Yağlı boya kaldırmak çok daha zordur. Leke ıslak olursa, mümkün olduğunca fazla boya emmek için temiz beyaz bir bez veya kağıt havlu kullanın. Hafif bir dokunma kullanın ve boyayı halıda daha derinlere itmeyin.

Boyayı nemli ve yumuşak tutmak için elle kullanılan bir buhar kullanın. Ardından, temiz beyaz bir bez aseton içine daldırın, geriye kalan boya lekeli bölge için tiner veya terebentin kullanın. Halının rengini soldurmadığından emin olmak için temizleyiciyi önce gizli bir noktada test edin. Yavaş çalış ve sabırlı ol.

Son çare olarak, lekeyi kurumaya bırakın ve lekelenmiş lifleri temizlemek için minik keskin makas kullanın. Mümkün olduğunca hafif kesim yapın yoksa halının o bölümü kesik olarak görünecektir.

Yere Damlayan Duvar Boyaları Nasıl Temizlenir?

Boya lekesi her zaman etrafa bulaşabilecek bir lekedir ve leke mümkünse taze iken temizlenmelidir. Böylelikle, temizleme işlemi daha kolay olacaktır. Peki, farklı tiplerde olan boyaların lekeleri nasıl temizlenir?

Plastik Boya Nasıl Temizlenir?

Plastik boya kuruduktan sonra çok zor çıkarılan bir boya çeşididir. Boyanın plastik yani su bazlı olduğunu anlayabilmek için üzerindeki etiketinin okunması yeterlidir.  Boya lekesi temizlenirken boyanın hangi çeşit olduğu bilinmelidir.

Eğer leke halıda ise mutlaka bir kuru temizlemeden yardım alınmalı, halı kuru temizlemeye bırakılmalıdır.

Eğer yere dökülen boya kurumadı ise silinerek değil de tampon yaparcasına ıslak bir bez yardımı ile temizlenebilir, silinmesi daha çok batmasına ve parkenin, döşemenin aralarına girerek daha kötü görüntüler doğurabilir.

Kurumuş plastik boyanın çıkmayacağı bilinir ancak temizlik firmalarında bulunan bazı kimyasal deterjanlar lekelerin çıkmasına yardımcıdır. Temizlik firmalarından yardım alınabilir.

Yağlı Boya Nasıl Temizlenir?

Eğer leke kurumamış ise üzerine pudra dökülüp, üzerine alkol dökülmüş bir bez yardımı ile silinebilir.

Eğer leke kurumuş ise boya lekesinin üzerine amonyak dökülür ve 10-15 dakika kurumuş boyanın yumuşaması beklenir. Sonrasında üzerine alkol veya eter dökülmüş bir bez yardımı ile silinebilir.

Eğer elde bu ürünler yok ise üzerine tiner veya selülozik tiner dökülmüş bir bez ile silinebilir. Tinerle yağlı boya lekesi kolaylık ile çıkacaktır.

Doğal Leke Çıkarma Kılavuzu 

Her türlü lekeyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak doğal olarak lekeleri çıkarmak isterseniz, lekenin türüne göre farklı yöntemler uygulamanız gerekir.

Konvansiyonel çamaşır lekesi arıtma çözeltileri, mevcut en toksik temizlik ürünlerinden bazılarıdır. Sert deterjanlar, solventler, sülfatlar ve parabenler gibi kimyasalların yanı sıra bir dizi suni renk ve koku içerirler.

Farklı leke türleri nasıl çıkarılır?

• Mürekkep veya Boya lekeleri: 30 dakika boyunca alkole yatırın. veya (sadece mürekkep lekesi) saç spreyi sıkın ve sonra yıkayın.

• Çay veya Kahve lekeleri: Lekenin üzerine hemen sıcak su dökün. Veya boraks ile suyu macun haline getirin. Lekenin üzerine sürün ve fırçalayın. Leke çıkınca hemen yıkayın.

• Çim lekeleri: Sıvı bulaşık sabunu ile ovun veya 50/50 Hidrojen Peroksit (% 3) ve su karışımı ile işleme tabi tutun.

• Çamur lekeleri: Kurutun ve elinizle veya fırça ile fırçalayın. Sonra boraks / su macunu sürün ve hemen yıkayın.

• Domates Esaslı Lekeler: Lekenin üzerine direkt beyaz sirke ile muamele edin ve hemen yıkayın.

• Koltukaltı Sarı Lekeleri: Lekeye doğrudan 50/50 hidrojen peroksit ve su karışımı uygulayın ve 30 dakika süreyle bekletin. Daha sonra yıkama suyuna 1 su bardağı hidrojen peroksit ekleyin. Gerçekten zorlu sarı lekeler için% 3 hidrojen peroksit ve kabartma tozu yapıştırın ve lekeyi ovun. Çamaşır yıkamadan önce 5 dakika bekletin.

• Diğer Gıda Boyaları: 50/50 Hidrojen Peroksit ve su karışımı ile ıslatın.

• Yağ Lekeler: Lekenin üzerine kuru bir kabartma tozu ile serpiştirin ardından lekenin üzerini fırçalayın Ardından, inceltilmemiş beyaz sirkeyi 15 dakika bekletin, yıkamadan önce sıvı bulaşık sabunu ile yıkayın ve fırçalayın.

• Kusma, idrar, kan, yumurta, jelatin, Tutkal veya diğer protein bazlı lekeler: Sıcak suyla yıkamayın. Bu koku için çok önemlidir. Soğuk suda bekletin ve çamaşır makinesine 1/2 kap hidrojen peroksit ve 1/2 fincan pişirme soda karışımıyla yıkayın.

Makyaj Boyalarının Lekeleri Nasıl Çıkarılır?

Makyaj yaparken zaman zaman kazalar meydana gelebilir. Farklı boya malzemeleri giysinize, halıya veya banyo karolarına bulaştıysa ne yaparsınız? Dudak boyası lekeli yaka ve püskürtme yaparken etrafı boyayan spreylerin izleri nasıl yok edilir?

İşte farklı makyaj malzemelerinin farklı yüzeylerden çıkarılma yöntemleri:

• Ruj: Saç spreyini giysinin boyanan yerine püskürtün ve 10 dakika bekletin. Ardından, bir süngeri ıslatın ve yıkamaya atın. Giysiniz yalnızca kuru temizleme yapılıyorsa bir parça bant kullanmayı deneyin. Ayrıca, yağlı ve mum esaslı rujları temizlemek için bebek tozu, tebeşir veya karbonat kullanabilirsiniz.

• Eyeliner: Birisi aynanıza göz kalemiyle not mu bıraktı? Standart temizleyiciyi kullanmadan önce işaretleri çıkarmak için tuz kullanın. (Bu hüner aynı zamanda kadehlerdeki ruj lekeleri için de geçerlidir).

• Suya dayanıklı maskara: Uzun süren makyaj formülasyonları için makyaj temizleyicisi ile lekeyi çıkarmayı deneyin. Kullandığınız formülün yağsız olduğundan emin olmak için etiketi kontrol edin, aksi takdirde daha büyük bir karmaşa ile sonuçlanacaksınız.

• Fondöten: Toz veya sıvı formlarda olan fondöten lekelerini çıkarmak için tıraş kremi veya şampuan gibi berraklaştırıcı bir ürün ile yıkayın. Her ikisi de yıkamadan önce lekeyi kırması gereken temizlik maddelerine sahiptir.

• Bronzlaştırıcı: Bronzlaştırıcı lekelerini çıkarmak için önce giysiyi tersine çevirin ve su ile yıkayın. Ardından, bronzlaşma formülündeki yağı kesmek için dışarıdan bir yerde çalışan bir sünger ve bulaşık deterjanı kullanın. Turuncu tonlarını kumaştan çıkarmak için hidrojen peroksit bile kullanabilirsiniz (ancak kumaşın renginin solmamasına emin olmak için öncelikle kontrol edin). Gliserini de nihai bir çare olarak da kullanabilirsiniz.

Not: Bütün bu öneriler lekeleri derhal çıkarmak içindir. Buna ek olarak, leke temizlenene kadar kumaşları kurutmamaya özen gösterin, çünkü ısı lekeyi kalıcı hale getirebilir.

 Meyve Lekeleri Nasıl Çıkar? 

Uzanmış koltuğunuza, dinlenme zamanına geçtiğiniz de meyve yemek keyfi bir başkadır. Bu güzel anda maalesef ki sulu meyvelerin üzerinize dökülme ihtimali de unutulmamalıdır.

Sulu Meyve Lekeleri Nasıl Çıkarılır?

Şeftali, çilek, portakal, mandalina gibi sulu meyvelerin suları ne yazık ki üzerinize damlar. Bu lekeler damladıktan sonra çıkarması zor olan lekelerdir. Her lekede olduğu gibi meyve lekeleri de kurumadan hemen temizlenmesi gerekiyor. Bundan kasıt ise leke kurudukça havadaki toz, meyve lekesi olan bölgeye yapışır ve çıkarması daha zorlaşır. Ondan dolayı bu yapışma olmadan yani leke kurumadan müdahalede bulunmak yararınızadır. Bu işlem size zaman kazandıracağı gibi, çıkarma işlemini tamamen sağlamanıza bazen de yardımcı olmaktadır. Ama tabi ki her zaman hemen müdahale de bulunamayacağınız durumlar olabilir. Böyle durumların sonrasında yıkamak için, yıkama şeklinize ek takviyelerde bulunmak gerekebilir. Kumaştan kumaşa ya da dökülen bölgeye göre leke çıkarma yöntemleri de farklılık göstermektedir. Kumaşınızı iyi tanımalı o kumaşa göre temizleme yöntemini tercih etmelisiniz.

Pamuklu ve Keten Kumaştan Meyve Lekesini Nasıl Çıkarırsınız?

Pamuklu ve keten kumaşlarda damlayan leke kumaşınızın özelliğinden dolayı hemen yayılacaktır. Bu kumaşlar aynı zamanda kolay yıkanabilen beyaz kumaşlardır. Önemli olan anında müdahale etmektir. Lekeyi hemen musluk gibi bol akan bir suyun altına tutarak yıkayınız bu şekilde hemen çıkacaktır. Eğer lekeye hemen müdahale edemiyorsanız sonrasında, kumaşınızı içini su ile doldurduğunuz bir kabın içerisine atın ve kaynatmaya başlayın. Lekenin çıkmaya başladığını göreceksiniz.  Leke çıkarma işlemine devam edilmektedir. Kaynattığınız kumaşınızı ayrı bir suya alın ve suyun içerisine oksijenli su ekleyin ve lekeyi yıkayın. Bazen leke çıkmayabilir ek bir yöntem olarak da üzerine yerleşmiş meyve lekesini çıkarmak için iki litre soğuk suya bir kahve fincanı çamaşır suyu koyularak kıyafetinizi bu karışımlı suya bastırabilirsiniz. Lekeler çıkınca da bol su ile yıkamalısınız. Yalnız unutulmaması gereken detay çamaşır suyunu beyaz ve açık renkler için kullanınız. Koyu renkli kıyafetleriniz için diğer yöntemleri deneyiniz.

Yünlü Ve İpekli Kumaştan Meyve Lekesini Nasıl Çıkarırsınız?

En zor kumaş türlerindendir. Yünlü ve İpekli bir kumaşınıza leke damladıysa eğer, leke olan kısmı amonyaklı su içerisinde bir süre bekletin. Sonrasında bol su ile yıkayınız. Bu şekilde zorlu kumaşlarınız olan yünlü ve ipekli kumaştan meyve lekesini çıkarabilirsiniz. Diyelim ki bu yöntem sizin kumaşınızda işe yaramadı, o zaman meyve lekesi henüz yeni iken lekenin olduğu yer alkolle silinir, alkol uçtuktan sonra birde oksijenli su ile silinip bir şırınga yardımı ile suyu lekeye döküp tekrardan çekilir. Bu işlemi oksijenli su gidene kadar yapabilirsiniz. Tabi bunu açık renkli yünlülerde yapmakta fayda vardır. Eğer kumaşınız yıkanamayan özellikte ise lekeli bölgeyi alkol ile silebilirsiniz. Bütün bunlar sizde fayda etmedi daha zor ama kesin sonuç verebilecek olan bir başka yöntem de, öncesinde yine kumaşınızı ıslatın temin ettiğiniz kükürdünüzü küçük bir kabın içerisine koyunuz ve yakınız. Yanan kükürdünüzün buharını ıslatılmış lekeli yere tutunuz. Leke çıkınca bol su ile çalkalayınız. Bu işlemi açık havada yapmanızda fayda vardır. Kükürt ile sizin direkt temas etmenizi engeller.

Renkli ve Sentetik Kumaştan Meyve Lekesini Çıkarma

Kumaşınızı hemen üzerinizden çıkarınız ve sabunlu su ile halk dilinde tabir edilen çitileme yöntemi, yani kumaşınızı birbirine güzelce sürterek müdahalede bulunun. Sonrasında bol su ile yıkayın. Eğer halen meyve lekesi çıkmadıysa kaynatmış olduğunuz sıcak bir suyun içerisine limon katınız ve kumaşınızı kaynatılmış sıcak suyun içerisinde biraz bekletiniz. Bekletme işleminden sonra tekrar bol su ile yıkayınız. Renkli ve sentetik kumaşlar kolay kumaşlar olduğu için birçok çıkartma alternatifi mevcuttur. Bu iki işlemde de lekeniz çıkmadıysa 90 derecelik kaynamış bir suyun içerisine, bunu su ısıtıcınızın kaynamaya yakın noktasından da anlayabilirsiniz. Kaynamış sıcak sudan bir miktar alarak, Bir ölçü saf alkol ile sıcak suyunuzu karıştırın ve lekeyi bu karışım ile siliniz. Leke çıkınca da bol su ile yıkamayı unutmamalısınız.

Meyvelere Göre Genel Çıkartma Teknikleri

Leke çıkarmasında gliserin, alkol, amonyak, limon, tuz gibi malzemeler gerekli olabileceğinden evde bulundurmakta fayda vardır. Malzemeler ağzı sıkı ve kapalı, çocuklarınızın asla ulaşamayacağı bir yerde bulundurulmalıdır. Lekenin cinsi ne olursa olsun, bunu leke henüz taze iken çıkartmaya çalışmak en doğrusudur. Lekeli kumaş yıkanabilir mi? boya çıkartır mı? Bilmek gerekir. Portakal, mandalina gibi turunçgiller gibi sulu meyvelerin lekeleri anında soğuk su ile yıkanarak kolayca çıkabilir. Diyelim ki hemen müdahale edemediniz lekenizde kurudu, üzerine gliserin döküp bekletiniz ve bol su ile durulayınız. Vişne lekesi sabunla yıkayarak, ya da bir gece süte yatırıp ertesi günü durulayarak da geçebilir. Çilek lekesi birkaç damla amonyak damlatılır ve deterjanlı su ile silinip normal şekilde yıkanarak geçer.

Halıdaki Geçmeyen Lekeler için Ne Yapılabilir? 

Evlerin hemen her odasında dekorasyon amaçlı kullanılan halıların lekelenmesi oldukça yüksek bir ihtimal dâhilindedir. Ev içinde tüketilen yemekler, çocukların oyunları halıların lekelenmesi için davetiye çıkarmaktadır. Günlük hayatta gayet olağan bu davranışları kısıtlamanın imkânı olmayacağına göre halı lekelerine karşı önlem almak ve leke oluşması durumunda anında müdahale etmek büyük önem taşır.

Halılardan Leke Çıkartmak için Öneriler

Leke oluşur oluşmaz oldukça hızlı biçimde müdahale etmelisiniz. Aksi halde lekenin çıkması daha zor hale gelebileceği gibi asla çıkmayabilir de.

Leke çıkartmaktaki temel amaç çeşitli malzemeler kullanmadan bu işi yapabilmek olmalıdır. Kimyasal maddelere sarılmadan evvel lekenin kabasını almalı ve derine işlemesini engellemelisiniz.

Lekeyi çıkartmaya çalışırken üzerine bastırarak halının iç kısmına doğru iyice emilmesine neden olmayınız.

Halıyı temizlerken lekenin oluştuğu alanı dıştan içe doğru temizlemeniz; lekenin dışarıya doğru daha fazla yayılmasına engel olur.

Her lekeyi çıkarttığı düşünüldüğü için halıya doğrudan çamaşır suyu uygulamaya kalkışmayın. Çamaşır suyu halıyı temizlemek yerine lekenin yanında başka bir lekeyle uğraşmanıza da neden olur.

Zor Lekelerin Türüne Göre Temizleme Yöntemleri

• Asitli Malzemeler: Asitli içeceklerin yanında bazı kimyasal maddelerin içinde de asit bulunabilmektedir. Bu tür maddeler halıyla temas etmişse acilen temizlemek gerekir. Temizlemenin geciktirilmesi halı üzerinde ciddi zayiatlara neden olabilir. Yapılacak ilk müdahale asitli bölgenin üzerine sünger bastırılarak asidin emilimini sağlamaktır. İşlem asit temizlenene kadar uygulanır ve ardından bir yemek kaşığı kaynamış soda ile kaynamış su karıştırılarak lekeye sürülür. İşlemlerin ardından halının en hızlı şekilde kurutulması önemlidir.

• Yanıklar: Halı üzerinde yanık gibi bir durum söz konusu olmuşsa halıyı eski haline döndürmek imkânsızdır. Yapılabilecek en uygun çözüm yanmış olan uç kısımları dikkatli biçimde kesmektir. Böylelikle en azından kötü görünüm ortadan kaldırılmış olur.

• Boya Lekesi: Boya lekeleri için ne yazık ki evde uygulanabilir etkili bir yöntem yoktur. Boya lekesi ile karşılaştığınızda işi profesyonel bir ekibe bırakmakta fayda var. En basit haliyle de boya halının üzerine uygun şekilde uygulanabilirse yeni bir desen yaratımı söz konusu olabilir.

• Evcil Hayvanların Lekeleri: Evde hayvan besliyorsanız halılarda oluşan lekelerden çokça şikâyet ettiğiniz olmuştur. Hayvana ait üre halıya bulaştıktan uzunca bir süre sonra dikkat çeker. Böyle bir leke ile karşılaşmanız halinde ilk olarak havlu peçeteyi çubuk haline getirin ve ürenin emilmesini sağlayın. Ardından bir çay kaşığı kadar bulaşık deterjanını eklediğiniz ılık suyla halıyı iyice silin. Deterjanla yapılan uygulamadan sonra da iki su bardağı suyun içine bir su bardağı beyaz sirke ekleyerek bir de bu karışımla halıyı silin. İşlemin sonra ermesinden sonra halıyı hızlı bir şekilde kurutun. Bu aşamada havlu kâğıtların suyu emmesi için halı üzerine bu peçetelerle baskı yapabilirsiniz.

Şarap Lekesi Nasıl Temizlenir? 

Üzümlerin ekşiterek alkol kıvamına getirilmesi ile oluşan kırmızı şarap, en korkutan lekelerin başında gelir. Anında müdahale edilmezse, en sevdiğiniz kıyafetlerinizin ömrünü sonlandırabilir. Bu nedenle, bazı püf noktaları bilmek ve yaşanan bir kazada ani müdahale etmek önemlidir.

Kıyafetlerdeki Şarap Lekesi Nasıl Çıkar?

İlk dikkat etmeniz gereken nokta; kıyafetin etiketinde yazan uyarılardır. Ceketlerin birçoğu kuru temizlemede yıkanmaya uygundur. Eğer bir ceketinize şarap döküldüyse, hemen ceketinizin lekeli bölümünü soğuk bu ile yıkayın ve hızlı bir şekilde kuru yıkamaya verin.

Kıyafetiniz elde ya da makinada yıkanabilen bir kumaşa sahipse, her zaman kullandığınız deterjanı kullanabilirsiniz.

Öncelikle, şarap lekesinin döküldüğü alanı soğuk suyla yıkayın. Bu esnada, lekenin diğer noktalara bulaşmaması önemli. Dilerseniz, bir bez yardımıyla lekeyi diğer lekelerden ayırabilirsiniz. Ancak bezin renkli olmaması önemli. Aksi takdirde kıyafetinize boya bırakıp yeni bir leke oluşmasına neden olabilir.

Her zaman kullandığınız bir deterjanı, bir bezin üzerinde yoğun olarak köpürterek hazırlayın. Bu bezle lekeyi güzelce silin ve makinede normalde kullandığınız bir programda yıkayın.

Yıkama sonucunda kurumasını bekleyin ve lekeyi kontrol edin. Eğer leke çıkmasıysa; tek şansınız ağartıcı deterjanlar olacak. Ancak bu da kıyafetlerinizin tamamen kullanılmaz hale gelmesine neden olabilir.

Halıdaki Şarap Lekesi Nasıl Çıkar?

İlginç de olsa kırmızı şarabın çıkarılması için beyaz şaraptan yararlanmak en iyi çözümdür. Bir miktar beyaz şarap, kırmızı şarabın lekesinin çıkmasını oldukça kolaylaştıracaktır.

Leke oluştuğu gibi üzerine beyaz şarap dökün ve 1 dakika kadar karışmalarını bekleyin.

Halının üzerine renksiz bir bez ile tampon yaparak şarabı çektirin. Sakın fazla bastırmayın, aksi halde ancak lekeyi kalıcı hale getirmiş olursunuz.

Son olarak bir halı deterjanı ile güzelce halınızı silin. Dilerseniz yardım almak için elma sirkesi de kullanabilirsiniz.

Yoğurt Lekesi Nasıl Çıkarılır? 

Lezzetli ve besleyici, yoğurt sofralarımızda vazgeçilmez besinlerinden biridir. Ancak gömleğinize gelen bir parça yoğurt tüm günü lekeli geçirmenize neden olabilir

“Yoğurt,” kombinasyon lekesi “olarak adlandırılıyor, çünkü sorunlara neden olabilecek pek çok madde içeriyor . “Süt, şeker, yiyecek boyaları, yağlar ve meyveler yoğurdaki bütün içeriklerdir ve farklı kumaşları renklendirebilirler.

Endişelenmeyin, vereceğimiz ipuçları ile yoğurt lekesini özellikle de meyveli yoğurt lekelerini ortadan kaldırabilirsiniz.

Bir Yoğurt Lekesinin Temizlenmesi İçin 3 Adım

İlk adım olarak yoğurt giysinize geldiyse bir kaşıkla mümkün olduğunca tüm yoğurdu kumaş üzerinde kazıyın.

Ardından mümkün olan en kısa sürede elinizden geldiğince lekeyi kuru bir havluyla veya peçete ile silin. Çabucak çalışın ve fazla ıslatmak için zamanınız olmayabilir. Kağıdınızın her zaman temiz tarafıyla silin ki, kağıt havlu üzerindeki yoğurt başka yerlere bulaşmasın.

Elinizin altında leke sökücü varsa kullanın. Yoksa lekeli bölümü yıkayın.

• Ve Şimdi Şaşırtıcı İpucu İçin: Limon Suyu

Eve döndüğünüzde gömleğinizde veya giysinizde hala renk değişikliği görüyorsanız, limon suyuna batırılmış bir bezle silin. Hemen yıkayın. Lekenin çıkmış olduğunu göreceksiniz. Limon suyu yoğurtun içinde bulunan enzimleri parçalayacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder