20 Haziran 2020 Cumartesi

Yağlı Boya Lekesi

Yağlı boya lekesi her ne kadar zor çıkarılmasıyla bilinse de yüzeylerden temizlenmesi imkânsız değildir. Dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Yağlı boyayı kullanırken en sık görülen kazalar giysilerimize bulaşmasıyla gerçekleşir.

Kumaşlardan yağlı boya çıkarmanın en bilindik yöntemi pudra kullanmaktır. Özellikle keten, yünlü ve pamuklu kumaşlarda leke olduğunda ilk yapılması gereken lekenin üzerine bol miktarda pudra serpiştirmektir. Leke daha yeniyken yapılırsa, daha etkili olacaktır. Zamanlama, çok önemlidir. Leke kurumadan müdahale edilirse, temizlenmesi o denli kolaydır. Daha sonra alkolle, terebentine veya etere hafifçe batırılmış temiz bir bezle iyice silinmesi gerekir. Temizlikte kullanılan maddeler yanıcı olduğu için çok dikkat edilmeli ve kesinlikle ateşten uzak tutulmalıdır. Silme işleminden sonra da kumaş bol suyla iyice durulanmalıdır. Unutulmamalı eter buharının solunması da insan sağlığı için tehlikelidir. Temizlikte eter kullanmaya karar verirseniz, kapalı alanlarda denemeyiniz.

Bir başka etkili yöntem ise kumaştaki lekeli bölgenin üzerine temiz bir bez koymak ve sonra arkasını çevirip ters tarafından müdahale etmektir. Kumaşın tersinden ağartıcı olmayan bir deterjan ve ılık su uygulanmalıdır. Bu uygulama, leke kayboluncaya dek tekrarlanabilir. Leke çıkmışsa, hemen bol miktarda su ile güzelce durulanmalıdır. Daha sonra çamaşır makinesine atılabilir. Sonrasında açık havada asılarak kurutulmalıdır.

Bu işlem sonuç vermezse, beyaz renkli kumaşlarda içine ağartıcı içeren deterjan konularak yukarıdaki uygulama aynı şekilde yapılmalıdır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken, ağartıcının herhangi bir hasar bırakmaması için kumaşın görünmeyen bir yerinde önceden test edilmelidir.

Tiner de yağlı boya lekesini çıkarmada kullanılan yöntemlerden biridir. Temiz bir beze dökülen bir miktar tiner kumaştaki lekeli bölgeye tampon yapılarak uygulanabilir.

Eğer leke kurumuşsa, kumaşın üzerine bulaşan lekeyi görmekte gecikirseniz ve lekenin iyice kuruyup katılaştığını fark ederseniz, yukarıdaki yöntem sonuç vermeyebilir. Bu durumda amonyaktan yararlanabilirsiniz. Kumaşın üzerinde lekeli bölgeye amonyak döküp 10 veya 15 dakika kadar bekleyin. Bu işlem lekenin yumuşamasını sağlayacaktır. Daha sonra bol soğuk suyla yıkayıp, yukarıdaki işlemi aynı şekilde tekrarlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder