Ev dekorasyon ya da onarım işlerinde sıklıkla kullandığımız
alçıyı, duvar sıva alçısı, derz dolgusu, kartonpiyer alçısı, saten perdah
alçısı gibi farklı türlerde görmekteyiz. Kullanım alanı olarak ise daha çok
hazır bölme duvar, tavan, dekoratif amaçlı hazırlanan pano ya da çerçeve ve
blok kirişleri şeklinde görmekteyiz.
Ev dekorasyon ya da basit onarım işlerinde kullanmak için
hazırlayacağımız alçının, tam kıvamında ve yoğunlukta olması son derece
önemlidir. Bunun için alçı-su oranına dikkat etmeliyiz. Bu konuda en ideal oran
1/5 olarak kabul edilir. Örneğin; kullanacağımız alçı miktarı 1000 gr ise,
içerisine konulacak su miktarı yaklaşık olarak 200 gr civarında olmalıdır.
Karışımı hazırlarken en çok dikkat edilmesi gereken husus, alçının üzerine su
dökmek yerine, suyun içerisine karıştırarak alçı ilave etmektir. Bu şekilde
alçının topaklanmasının önüne geçmiş olursunuz. Alçının kıvamı hamur gibi
olmalıdır. Hamur kıvamından kalın olursa yoğun olursa su katmak gerekmektedir.
Hamur kıvamından ince olursa ya da sıvı olursa bu noktada toz alçı ilave ederek
istenilen kıvamı getirilmelidir. Saten alçı yapıldıktan sonra kullanma süresi
toplamda 2 saattir. 2 saat içerisinde maksimum bu süre içerisinde tüketilmeli
kullanılmayan saten alçı donacak ve taş gibi katılaşacaktır. Bu noktadan sonra
işinize yaramayacak ve çöp olacaktır. Ayrıca, hazırladığınız alçının çabuk donmasını
istemiyorsanız, karışımın içerisine 1/10 oranında sirke ilave edebilirsiniz.
Size tamir için gerektiği kadar alçı yapmalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder