29 Haziran 2020 Pazartesi

Alçı Nasıl Hazırlanır?

Ev dekorasyon ya da onarım işlerinde sıklıkla kullandığımız alçıyı, duvar sıva alçısı, derz dolgusu, kartonpiyer alçısı, saten perdah alçısı gibi farklı türlerde görmekteyiz. Kullanım alanı olarak ise daha çok hazır bölme duvar, tavan, dekoratif amaçlı hazırlanan pano ya da çerçeve ve blok kirişleri şeklinde görmekteyiz.

Ev dekorasyon ya da basit onarım işlerinde kullanmak için hazırlayacağımız alçının, tam kıvamında ve yoğunlukta olması son derece önemlidir. Bunun için alçı-su oranına dikkat etmeliyiz. Bu konuda en ideal oran 1/5 olarak kabul edilir. Örneğin; kullanacağımız alçı miktarı 1000 gr ise, içerisine konulacak su miktarı yaklaşık olarak 200 gr civarında olmalıdır. Karışımı hazırlarken en çok dikkat edilmesi gereken husus, alçının üzerine su dökmek yerine, suyun içerisine karıştırarak alçı ilave etmektir. Bu şekilde alçının topaklanmasının önüne geçmiş olursunuz. Alçının kıvamı hamur gibi olmalıdır. Hamur kıvamından kalın olursa yoğun olursa su katmak gerekmektedir. Hamur kıvamından ince olursa ya da sıvı olursa bu noktada toz alçı ilave ederek istenilen kıvamı getirilmelidir. Saten alçı yapıldıktan sonra kullanma süresi toplamda 2 saattir. 2 saat içerisinde maksimum bu süre içerisinde tüketilmeli kullanılmayan saten alçı donacak ve taş gibi katılaşacaktır. Bu noktadan sonra işinize yaramayacak ve çöp olacaktır. Ayrıca, hazırladığınız alçının çabuk donmasını istemiyorsanız, karışımın içerisine 1/10 oranında sirke ilave edebilirsiniz. Size tamir için gerektiği kadar alçı yapmalısınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder