28 Haziran 2020 Pazar

Silikon Lekesini Fayanstan Çıkarmak

Silikon, çok iyi bir yapışkan malzeme olduğundan fayans yüzeylerde çok iyi tutunur. Bu yüzden de fayanstan sökülmek istendiğinde kullanacağımız yöntemlerde fayansa zarar vermeden temizlemeye çok dikkat edilmeli.
• Sıvı Halde İken Çıkarma: Eğer malzememiz temizlemek istediğimiz bölgeye henüz yeni temas etmişse yani henüz ıslaksa, temizlenmesi oldukça zahmetsiz olacaktır. Genelde bu madde sıvı halde iken bulaşıcılığı çok fazla olduğu için temizlenmesi de zor zannedilir ancak bu yanlış bir düşüncedir. Sıvı halini temizlemek için bize temiz bir ıslak bez ya da ıslak mendil yeterli olacaktır. Islak temiz bez ile hafif bastırarak kalıntı bırakmayacak şekilde sildiğimizde kalıntı fayans yüzeyden kolaylıkla çıkar. Ancak bu temizlik işlemini malzemenin uygulandığı bölgeye yakın bir yere yapıyorsak dikkat etmeliyiz ki tekrar uygulama yapmak zorunda kalmayalım. Bu temizleme esnasında kullandığımız bezin kolay temizlenebilir bir bez olması bezi tekrar kullanabilmemizi sağlayacaktır.

• Kurumak Üzere İken Çıkarma: Kurumaya yakın bir halde iken ise temizlenmesi biraz daha zahmetli olur ve sadece ıslak bir bez yerine deterjanlı bir ıslak bez ile çıkar. Madde bu haldeyken fayans yüzeye daha fazla nüfus etmiş olacağı için sıvı halinden daha zor çıkar. Bu aşamada özellikle mikro partiküller içeren deterjanların kullanılması kalıntının yüzeyden daha kolay çıkmasını sağlayacaktır. Bezimizin ise mikrofiber bir bez olması ya da bulaşık süngeri kullanımı işimizi kolaylaştıracaktır. Ancak bulaşık süngeri ve deterjan fayansı çizebileceğinden, bu temizleme işlemi yapılırken dikkatli olunması gerekir.

• Kurumuş Halde İken Çıkarma: Genellikle bu hali silikonun en zor çıkar halidir ve bir kimyasal kullanmadan genellikle kesici aletler kullanılarak temizlenebilir. Maket bıçağı, jilet, spatula gibi aletlerle kazınması mümkün olsa da bu yöntemler fayansa zarar verebileceği için çok dikkatli olunması ya da alternatif olarak marketlerde bu maddeyi çıkarmak için satılan kimyasallara başvurulmalıdır. Ancak bu tür maddeler ve bu kazıma yöntemleri laminat ve boya kaplı yüzeylerde ciddi hasara neden olduğundan kesinlikle kullanılmamalıdır. Özellikle boya ile kaplı bölgelerde kullanılması yeniden boya yapmayı gerektirecektir. Bu maddeleri boya kaplı yüzeylerde olduğu gibi parkeden de uzak tutmalıyız. Aksi taktirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliriz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder