27 Haziran 2020 Cumartesi

Pas Lekesi

Pas lekeleri baş etmesi en zorlu lekeler arasındadır. Çünkü bu lekeden kurtulacağım derken hem kumaşı yıpratabilir hem de renginin solmasına neden olabilirsiniz. Ancak doğru müdahale ile pas lekesinden kurtulmak mümkün.
Limonu pas lekesinin oluştuğu bölgeye sürün ve limon suyunun kurumasını bekleyin. Ardındansa bolca soğuk su ile durulayın. Bir diğer pas temizleme yöntemi ise limon ve tuz ile yapılandır. Özellikle gömlek temizliğinde sıkça başvurulan bu yöntemde lekenin üzerine limon suyu döktükten sonra bir miktar da tuz serpin. Ardından kurumasını bekleyin. Kuruduğundan emin olduktan sonra gömleğinizi üzerinde yazan yıkama talimatlarına uyacak şekilde makinede yıkayabilirsiniz. Tıpkı limon gibi beyaz sirke de pas lekesinden kurtulmak için uyguladığınız temizlik malzemeleri arasında.
Özellikle beyaz kumaşlarda oluşan pas lekelerinde tavsiye edilen hidrojen peroksit ve krem tartar bu konudaki diğer yardımcılarınız olabilir. Bu iki malzemeyi bir kaba alıp macun kıvamına gelene dek karıştırın. Karışım hazır olduğunda ise pas lekesinin üzerine sürüp bekletin. Ardından da yıkama işlemini gerçekleştirin.
Eğer karşınızda biraz daha inatçı bir pas lekesi varsa, amonyaktan yardım alabilirsiniz. Amonyak yalnızca kıyafetlerinizdeki değil, halılarınızdaki pas lekesi için de etkilidir. Önce halınızda pas lekesinin oluştuğu bölgeyi kazıyın; ardından lekenin yumuşaması için ılık su ile üzerinden geçin. Sonrasında ise iki fincan ılık su ile bir çorba kaşığı amonyağı karıştırıp çözelti haline getirin. Lekenin üzerinde yaklaşık 5 dakika kadar beklettikten sonra beyaz bir bez yardımı ile hafifçe silin ve kurumaya bırakın.
Unutmayın ki pas lekesinden kurtulmaya çalışırken hassas olunması gereken bazı durumlar da beraberinde gelir. Pas temizleme yöntemleri işe yarar yöntemler olsa da üzerinde işlem uyguladığınız kumaşın yapısına ve özelliklerine karşı dikkatli olmanız gerekir.
Öncelikle yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerden hangisini uygulamış olursanız olun, söz konusu kıyafetin üzerinde yazan yıkama talimatlarını mutlaka okuyarak hareket etmelisiniz. Hidrojen peroksit ve krem tartar karışımını sadece beyaz kumaşlarda kullanmanız gerektiğini unutmayın. Eğer elinizdeki sentetik bir kumaşsa da yalnızca limonlu formülü uygulamanız gerekir. Sentetik olmayan kumaşlarda limon ve tuz formülünü uygulayabilirsiniz. Diğer yandan amonyak gibi güçlü bir kimyasal ile müdahalede bulunuyorsanız, işlem bittikten sonra kumaşın iyice yıkanıp temizlendiğinden mutlaka emin olmalısınız. Kumaşlarınızdaki pas lekesinin tamamen çıktığına emin olmadan giysilerinizi çamaşır kurutma makinesine atmayın ya da kurumaya bırakmayın. Aksi takdirde bu işlem kumaşta kalan pas lekesini çıkarmayı iyice zorlaştırıp lekeyi kalıcı hale getirecektir. Son olarak “sadece kuru temizleme yapılabilir” ifadesinin bulunduğu kıyafetlerde pas lekesiyle karşı karşıya kalırsanız, giysilerinize zarar vermemek için yukarıda bahsi geçen yöntemler de dahil olmak üzere, herhangi bir uygulama yapmadan kuru temizlemeye götürmenizde fayda var. Aksi halde söz konusu kıyafette çok daha kalıcı bir hasara neden olabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder