Doğada 5.000 türü bulunan kaktüsün çeşitleri 3 başlık altında sıralanabilir.
1- İnce ve
uzun, çoğu hala yapraklı kaktüsler.
2- Gelişme
noktalarından sürgün veren, yassı veya sütunumsu kaktüsler.
3- Top ve
sütun formlu kaktüsler.
Yetiştirilmesi:
Büyüme ve çiçeklenme dönemlerinde sıcağı çok severler. Kışın birçok kaktüs türü 6-10°C arasında sıcaklığa gereksinim gösterir. Daha ılık iklimlerde yetişen bazı türleri ise sıcaklığı 10-15°C olan yerlerde bulundurulur. Ancak, kaktüslerin iyi bir şekilde çiçeklenebilmeleri kışın su verilmeden aydınlık ve serin bir yerde tutulmaları ile sağlanır. Kuru havayı severler. Dolayısıyla % 50-60’lık nem yeterlidir. Aydınlık ve güneşli yerleri severler. Eğer iç mekanlarda bulunduruluyorlarsa, güneşe bakan pencere önleri en uygun yerlerdir. Uzun süre yoğun gölge yerlerde bırakılan kaktüslerin yeni çıkan sürgünleri anormal uzamaya başlar ve renkleri açık yeşil, giderek sarıya dönüşür. Bitkiler kışın daha az aydınlık yerlerde tutulabilir. Kışı gölge yerlerde geçiren kaktüsler, İlkbaharda güneşe birdenbire değil, alıştırılarak çıkarılmalıdır.
Saksı Harcı:
Kumlu, süzek toprakları (suyu bünyesinde tutmayıp akıtan toprak tipi) severler. Yeterli havalanma ve drenaj sağlayabilmek için karışımların en az 1/6’sı kaba dişli kumdan oluşmalıdır. Genel olarak kaktüs yetiştiriciliğinde kullanılan saksı toprakları hacim olarak 1 kısım tınlı toprak (yarıdan fazlası kum ve % 30–50 arasıda kilden meydana gelirler. Tava gelmeleri ve işlenmeleri kolay olduğundan tarım için elverişli topraklardır),1 kısım yaprak çürüntüsü, 1 kısım kaba dişli kum ve 1 kısım odun kömürü, tuğla veya saksı kırığının karışımıyla elde edilmektedir. Ayrıca, hacim olarak eşit miktarlarda tınlı toprak, yaprak çürüntüsü, kaba dişli kum ve yanmış ahır gübresinin karışımından oluşan harç da kullanılmaktadır.
Üretim
Tekniği:
Kaktüsler hem Generatif (tohum ile), hem de vegetatif (çelik, aşı, ayırma ile) yöntemlerle üretilebilmektedir. Uygulamada vegetatif üretim daha kullanışlıdır. Ancak, fazla miktarda üretim söz konusu olduğunda, tohumla üretim yöntemi yeğlenir.
Çelik ile
Üretim:
Çelikler olgunlaşmamış sürgünlerden tepe çeliği tarzında ve büyüme dönemi içerisinde (Haziran-Eylül ayları arasında) alınırlar. Kesim işi keskin bir bıçakla kuru ve güneşli bir havada yapılır. Köklerin yanlardaki diken diplerinden çıkmasını önlemek için çeliklerin alt kısımları konik bir şekilde yontulur. Hazırlanan çelikler yara yerinin kuruması için sıcak, gölgeli ve havadar bir yerde 2-3 gün bekletilir. Kesim yeri tümüyle kuruyan çelikler, köklendirilmek üzere bir miktar odun kömürü tozu ile karışık dişli dere kumu veya perlit içerisine dikilirler. Köklendirme ortamı olarak, eşit hacimlerdeki turba (veya yaprak çürüntüsü) ve dişli kumun karışımından oluşan harç da kullanılabilir. Çelikler uzun ise sallanma ve devrilmeyi önlemek için bir çubuk ile desteklenmelidir. Dikilen çeliklere su verilmemeli, sık sık su püskürtülmelidir. Bu koşullarda çelikler 10-15 gün ile 1 yıl içerisinde köklenirler. Kökler 2-3 cm’lik bir uzunluğa erişince, köklenme yastığından alınarak normal kaktüs harcına dikilirler. Bu durumda yine kısıtlı su vermeye devam edilir.
Tohum ile
Üretim:
Tohumlar
genellikle 1 yıl bekletildikten sonra ekilir. Ancak top ve sütun formlu
kaktüsler “Atlas Çiçeği” ve ”Yılbaşı Çiçeği” tohumları taze iken ekilmelidir.
Çimlenme süresini kısaltmak için, iri ve sert kabuklu tohumlar ekimden önce
suda ıslatılır veya mekaniksel yollarla aşındırılır. Ekim İlkbaharda
(Mart-Nisan aylarında) yapılır. Tohumların çimlendirilmesinde, hacim olarak
eşit miktarlarda orman toprağı, turba ve kumun karışımından oluşan harç
kullanılabilir. Bu karışıma bir miktar odun kömürü tozu eklenmesi yararlıdır.
Tohumlar, yine hacim olarak eşit miktarlarda yaprak çürüntüsü, dişli dere kumu
ve odun kömürü karışımına da ekilebilirler. Çimlendirme ortamının yüzeyine 3-4
mm aralıklarla ekilen tohumların üzerleri kendi irilikleri kadar harç tabakası
ile örtülür. Çok ince tohumların üzeri örtülmez, düzgün bir tahta parçasıyla
hafifçe bastırılır. Ekim işi bittikten sonra tohum yastığı süzgeçli kova ile
sulanır ve üzeri camla örtülür. Kaktüslerin çoğu ışıkta çimlendiklerinden,
yastık veya kasalar aydınlık bir yerde bulundurulur. Çimlenme süresince ortam
aynı şekilde nemli kalmalı; sıcaklık gündüz 20-30°C, gece ise 18-20°C dolayında
tutulmalıdır. Kaktüs cinslerine bağlı olarak çimlenme 4 gün ile 1 yıl
içerisinde olur. Söz gelişi, top ve sütun formlu cinsi kaktüslerde çimlenme 4
gün içerisinde gerçekleşmektedir. Fideler birbirine değinceye değin tohum
yastığında bırakılmalı, daha sonra köklerine zarar vermemeye özen göstererek
başka kasalara şaşırtılmalıdır. Genç bitkiler 1 veya 2 yıl sonra küçük
saksılara alınırlar.
Aşı ile
Üretim:
Bu üretim
yöntemi, köklerinin duyarlılığı nedeniyle nemli toprakta uzun süre kalmaları
halinde çürüyebilen; özümleme olayını gerçekleştiren yeşil renkten yoksun
oluşları nedeniyle kendi kendilerine yaşayamayan, az veya çok yavaş büyüyen
kaktüs türlerinde uygulanmaktadır. Aşı ile üretimde anaç olarak kökleri duyarlı
olmayan ve hızlı büyüyen top ve sütun formlu kaktüs türleri seçilir. Aşılamada
ilke, anaç ve kalem olarak seçilen iki kaktüsün ana damarlarının bir veya
birkaç yerinden birbirleriyle kaynaşmasıdır. Aşılama için en uygun zaman
kaktüslerin büyümeye başladıkları dönemdir. Sıcak havalarda yapılan açıların
tutma şansı daha yüksektir. Her iki kaktüsün birbiriyle kaynaşması, 2-3 gün ile
birkaç hafta arasında değişir. Anaç olarak kullanılacak kaktüsün aşılanacak
kısmı en az 3-4 aylık, en çok 2 yıllık olmalıdır. Anaç kaktüs temiz ve keskin
bir bıçak veya jiletle uygun yerinden kesilir. Tepesi düzgün olara kesilen
anacın kenarları da, kuruyup büzüldüğü zaman kalem olarak kullanılan kaktüse
baskı yapmaması için eğik olarak kesilir. Kesim aleti temizlendikten sonra, aşı
kalemi olarak kullanılacak kaktüs de alt kısmından kesilir ve kenarları alınır.
Kesilen kısımların kurmaması için hemen kalem kaktüs anacın üzerine oturtulur
ve bir iki kez çevrilerek arada kalan hava dışarı çıkartılır. Ana damarların
herhangi bir noktadan birbirine değmesi sağlanır. Kaktüslerin damarları
kaynaşıncaya değin temas halinde kalmalarını sağlamak için üzerlerine bir
ağırlık konabilir. Paket yapmak için kullanılan lâstik bantlar gerilerek de
istenen ağırlık sağlanabilir. Aşılama işlemi bittikten sonra bitki sıcak ve
gölge bir yere konularak, saksı toprağı nemli tutulur. Bir veya iki hafta kadar
sonra bağlantılar çözülebilir. Aşı tutan kaktüs 3-4 hafta sonra belirgin
biçimde büyümeye başlar. Büyüme görülmez ise bitki yeniden aşılanabilir.
Ayırma ile
Üretim:
Bazı kaktüs türleri yavru oluştururlar. Bunlar kolayca koparılabilir, ancak ana bitkiden keskin bir bıçakla ayrılmaları daha uygundur. Yavruların en uygun ayırma zamanı Haziran-Eylül arası ve İlkbahar’dır. Yavru kaktüsler, içerisinde normal kaktüs harcı bulunan küçük saksılara alınırlar.
Saksı
Değiştirme:
Yavaş büyüyen kaktüslerin saksıları 3-4 yılda bir, hızlı büyüyenlerin ise 2-3 yılda bir kez değiştirilir. Çok küçük saksılarda yetiştirilen kaktüslere ise, her yıl saksı değiştirme işlemi uygulanır. Saksı ve toprak değiştirme işlemi genellikle ilkbaharda (Mart-Nisan aylarında) yapılmalıdır. Saksısı değiştirilecek kaktüsler, köklerin zedelenmeden saksı duvarından ayrılmasını kolaylaştırmak için bir iki gün önceden hafifçe sulanırlar. Kılcal kökler hafifçe zedelendiği için, saksı değişiminden sonra bir hafta süreyle kaktüslere su verilmez. Su kaybını azaltmak için bitki gölge bir yerde bulundurulur ve ara sıra üzerine su püskürtülür. Yeni saksı eskisinin büyüklüğünde veya ondan bir boy büyük alınır. Daha büyük saksı kullanıldığı zaman, bitkinin sürgün gelişimi iyi olur, fakat çiçek açmaz. Kaktüsleri küçük seramik saksılara dikmek, onlara güzel bir görünüm kazandırır. Ancak, bu kapların büyük bir bölümünde akıtma deliği bulunmamaktadır. Eğer dip kısımda delik açma olanağı yoksa, birkaç küçük çakılla bir drenaj tabakası oluşturulur ve seramik saksılara ilke olarak daha seyrek su verilir.
Gübreleme:
Kaktüsleri ilkbahar aylarında piyasada bulunan "çiçek coşturucu" olarak geçen özel ürünlerle besleyebilirsiniz. Kaktüs gübreleme işleminde asla ama asla hayvan gübresi kullanmamalısınız. Çünkü hayvan gübreleri kaktüslerin çürümesine ve ölmesine neden olur, aklınızda bulunsun. İlkbahar mevsimi dışındaki mevsimlerde yapacağınız gübreleme işleminden de istediğiniz verimi alamayacağınızı unutmamalısınız. Kaktüsler gelişme dönemine rastlayan İlkbahardan Sonbahara değin (genellikle Mart-Ağustos ayları arası) haftada veya 15 günde bir kez 1-2 g gübre 1 lt su içerisinde eritilerek verilebilir. Dinlenme dönemlerinde bitkilere gübre verilmemelidir.
Sulama:
Kaktüslere su verilmeye dinlenme döneminin bittiği Şubat-Mart aylarında seyrek olarak (yaklaşık 15 günde bir) başlanır. Ancak çiçeklenecek bitkilere tomurcuklar iyice irileşinceye değin su verilmemelidir. Yazın bitkiler 4-5 günde bir bolca sulanarak saksı toprağının suya iyice doyması sağlanmalıdır. Sıcak havalarda üzerlerine su püskürtülmesi yararlı bir önlemdir. Sonbaharda verilen suyu yeniden azaltılmalı, kışın (dinlenme ve tomurcuk oluşumu döneminde) ise özellikle soğuk yerlerde bulundurulan kaktüslere hiç su verilmemelidir. Çünkü, bitkiler bu dönemde su gereksinimlerini, gövdelerinde depoladıkları kendi özsularından karşılarlar. Ancak, Kasım-Şubat ayları arasında sıcaklığın 10°C’den daha yüksek olduğu yerlerde bulundurulan kaktüslere ayda bir püskürtme ile çok az su verilebilir. En uygun sulama suyu pH derecesi 4,5-6,5 olan yağmur suyudur. Yağmur suyu sağlanamazsa, çeşme veya kuyu suları en az 24 saat dinlendirildikten sonra kullanılabilir.
Havalandırma
ve Temizleme:
Kaktüslerin bulundurulduğu yerler çok sıcak günlerde sık sık havalandırılmalıdır. Böylece hastalık ve zararlıların olumsuz etkileri önlenebilir. Öte yandan, bitkilerin kirlenen kısımlarını sıvı sabun damlatılmış su ile temizlemek olanaklıdır.
Budama:
Budama yapılmaz. Yalnızca kuruyan, çürüyen yaprak ve çiçekler temizlenir.
Hastalıklar
ve Zararlılar:
Kaktüslerin
önemli hastalıkları kök ve gövde çürüklüğü (düşük sıcaklık ve aşırı nemden
dolayı), zararlıları ise kırmızı
örümcekler, yaprak bitleri, kabuklu ve unlu bitlerdir.
Kaktüs Çiçeği:
Kaktüslerin bazı türleri hariç büyük kısmı çiçek açabilen bir bitkidir. Sağlıklı yetişkin bir kaktüsün çiçek açması normal şartlarda yılda bir gerçekleşir. Kaktüs çiçeğinin tomurcuktan ölmesine kadar geçen süre maksimum 4-5 haftalık bir süreçtir. Bu yüzden bu zaman aralığında ışık-ısı-su ihtiyaçlarını olabildiğince optimize şekilde sağlayarak çiçeğinin daha uzun süre kalmasını sağlayabilirsiniz.
Yeni
Aldığınız Kaktüsün Çürümemesi İçin:
• Köklerinin
ıslak kalıp çürümemesi için toprağını temizledikten sonra 4-5 gün kurumaya
bırakın
• Toprağı
süzdüren özel kaktüs toprağı ve 3’te 1 oranında ponza taşını karıştırın
• Kaktüsünüzü
bu toprağa dikerek 1-2 gün su vermeyin
• Sonrasında
1 kez yeteri kadar sulayın
• Aşırı
olmadığı sürece güneş alan bir yerde konumlandırın
• Konumunun
havadar olması gelişimini de hızlandıracak etkenlerden biri olacaktır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder