6 Temmuz 2020 Pazartesi

Tıkalı Lavabo Açma Yöntemleri

  Lavabo giderine beyaz sirke, kabartma tozu ve sıcak su uygulayın: Bu yöntem, lavabo giderinde bakteri, yağ ve organik kalıntı birikmesinden kaynaklanan kokuların giderilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca gelecekteki lavabo tıkanmalarını önlemek için artıkların temizlenmesine yardımcı olabilir. Lavabonun içine bir bardak (120 ml) kabartma tozu dökün, ardından bir bardak (120 ml) beyaz sirke dökün. Hemen tahliye kapağını kapatın veya tıkayın ve karışımın yaklaşık 15 dakika beklemesini sağlayın. Daha sonra, bir su ısıtıcısında veya tencerede bir miktar su kaynatın ve kaynar suyu tıkalı lavabonun içerisine dökün.

Bir ölçek kabartma tozu ve sirke çözeltisi ayrıca lavabo yüzeyinde oluşan lekeleri ve mineral birikintilerini temizlemek için de kullanılabilir.

• Körüklü lavabo pompası kullanmak: Bir lavabo tıkanıklığını açmak için bir pistonlu lavabo pompası kullanın. Pompalar, tuvaletlerin ve lavaboların tıkanıklığını açmak için mükemmeldir, ancak tıkanmış lavabo ve küvetlerde de iyi çalışırlar. Lavaboyu veya küvetin giderinin alt kısmını örtecek kadar su ile doldurun. Sıkı bir sızdırmazlık oluşturmak ve birkaç hızlı pompa vermek için pistonu lavabonun üzerine sıkıca bastırın. Körük stili pompalar en iyi sonucu verebilir. Çift hazneli lavabonuz varsa, tam bir sızdırmazlık oluşturmak için pompalamadan önce kanallardan birini tapa veya bir bezle kapatmanız gerekebilir. Bu işlemi tuvalet için uygulanacak ise ayrı bir pompa bulundurun.

• Vakumlu tuvalet lavabo açıcı pompa: Basınç etkisini artırmak tıkalı klozet ve lavabo giderlerini açma işlerinde kullanılır. Hava pompalama yöntemi açıklığın yakınında tıkanmalar için mükemmel bir çözümdür. Vakumlu tuvalet pompasını klozetin deliğine dayayıp yavaşça yukarı kaldırıp hızlı biçimde aşağı indirin. Bu yöntemle lavabo açan tesisatçılara ihtiyaç kalmadan kendi lavabonuzu açabilirsiniz.

• Tıkalı lavaboyu açmak için basınçlı hava kullanın: Teknik anlamda 8 bar basınçla çalışan hava kompresörleri mutfak, küvet ve el yıkama lavabolarında etkili olabilir. İçerisinde basınçlı hava bulunan kompresörün hortumunu tıkalı giderin içerisine gönderip açık ağızın kenarlarını boşluk kalmayacak biçimde kapatın. Basınçlı hava tıkalı boruyu hızlı bir şekilde açacaktır.

• Su bazlı süpürge yöntemi: Su bazlı süpürgeler lavabo temizleme için ideal cihazlardır. Süpürgenin hortumunu lavabonun ağzına dayayıp hava almamasını sağlayın. Süpürgeyi çalıştırıp tıkalı giderin içerisini boşaltın. Süpürgenizin suya dayanıklı bir cihaz olması gerektiğini unutmayın.

• Bahçe hortumu ile basınçlı su kullanımı: Hortumun bir ucunu boşta bırakıp, diğer ucuna çamaşır makinesi musluğuna uygun girişli aparat takın. Daha sonra boşta bıraktığınız hortumun diğer ucunu lavabonun altında yer alan giderin içine doğru gönderin. Hortumun gider borusuna bağlantı yerini bir bezle sarıp suyun geri çıkmasını engelleyin. Son olarak musluğu açıp iki elinizle suyun geri çıkmasını önleyin. Bu yöntemle tıkalı tüm lavaboları açmak mümkündür.

• Lavabo açıcı tel kullanmak: Ucuz bir kablo ya da lavabo açma yılanı satın alın. Bu yöntem, başka yollarla ulaşılamayan derin tıkanıklıkları temizlemek için mükemmeldir. Bu yöntem biraz pahalı ama istemiyorsanız, bir nalburdan ödünç isteyebilirsiniz. Bir makaraya sarılı kablolar birçok uzunlukta gelirken, çoğu evde lavabo tıkanıklığını açmak için 7,5 m kablo mutlaka olmalıdır. Aynı zamanda iyi bir kavrama yüzeyine sahip lastik eldivenler almalı ve özellikle yakın zamanda kezzap tarzı temizleme ürünleri kullandıysanız koruyucu gözlükler takmalısınız. Gerekirse, lavabonun altındaki sifonu çıkarın. Bazı evyelerde yerleşik bir süzgeç bulunur, bu yüzden tıkanıklığa ulaşmak için bunu atlamak zorunda kalabilirsiniz. Bazı lavabo sifonları elle çıkarılabilir, ancak bu mümkün değilse bir anahtar veya gider açma anahtar pensesi ile çıkartabilirsiniz. Çıkardıktan sonra borudan akan suyu yakalamak için bir kovaya yakın durun. Burgu kablosunu ya da lavabo açma telini yavaşça boru açıklığının içine doğru itin. Birkaç metre sonra, bobini boruya sıkıca iterken burgu tel üzerindeki kolu çevirin. Burgu tıkanıklığı karşılayana kadar yavaşça borunun içine doğru ilerler. Borunuzda keskin bir kıvrım varsa, burgu telini sıkmanız veya krankları biraz daha sıkıca döndürmeniz gerekebilir. Dirençle karşılaşana kadar burguyu çevirmeye devam edin. Burgu teli, kırılması için çok büyük veya güçlü bir tıkanma ile karşılaşırsa, dönmeye karşı koyacaktır. Kabloyu tıkanmaya sıkıca oturtmak için kolu birkaç kez daha çevirin, sonra tıkanmayı gevşetmek için hafifçe sallayın.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder