19 Temmuz 2020 Pazar

Itır bakımı ve üretilmesi

Itır toprak seçmez. Humuslu toprak, kıraç toprak, killi toprak, torf. Her toprağa uyar. Fakat besince çok kuvvetsiz topraklarda cılız olur, yapraklar çabuk sararıp dökülür.

Güneşe ihtiyacı çok yüksektir. Devamlı evde yetiştirecekseniz görüntüsünün güzel ve sağlıklı olması için mümkün mertebe bol güneş almasını sağlayın. Yoksa dalları ve yaprak sapları anormal, sağlıksız, çirkin, ince halde fazlaca uzun olur.

Yazın balkonda tutsanız daha sağlıklı gelişir. Kışın evde ya da şiddetli soğuktan korunmalı bir yerde bulundurun. Budama zamanı kış soğukları erken başlayan yerlerde çiçek açtıktan hemen sonra, diğer yerlerde ağustos ayıdır. Eğer çok hızlı büyüyorsa hem çiçekleri geçtiği zaman hem ağustosta budayabilirsiniz.

Çoğaltmak için dallarını kırıp bir yere dikin. Suda bekletirseniz köklenmez. Toprağa dikseniz çok çabuk köklenir. Biraz güneşli ve esintili bir yerde yüzde yüz ihtimalle köklenip büyür. Sadece çok fazla uç – körpe dalları tercih etmeyin çünkü bunlarda köklenmeyip çürüme riski büyük. Uzun bir dalı birkaç parçaya bölüp dikseniz her parçasından ayrı bir ıtır bitkisi elde edebilirsiniz. Yeri çok soğuk olmamak şartıyla yılın her zamanında köklenir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder