13 Temmuz 2020 Pazartesi

Ev Yapımı Tutkal

Ev yapımı tutkal tarifleri:

• Malzemeler:
1 çay bardağı az yağlı inek sütü
1 çay kaşığı karbonat ya da yarım çay kaşığı kireç
1 tatlı kaşığı sirke
Kıvam alacak kadar su

Yapılışı: Sütü kaynamaya varmayacak seviyede ısıtın. Sıcak süte 1 tatlı kaşığı sirke ekleyin ve karıştırın. Sirkenin etkisiyle süt birkaç dakika içinde kesilecek ve tortular kabın dibine çökecektir. Elde ettiğiniz bu karışımı tülbent ya da eski bir tül yardımıyla süzün ve sirke kalıntılarını gidermek için tülbentte kalan tortuları sudan geçirmeyi ihmal etmeyin. Elde ettiğiniz macun kıvamındaki tortuyu ayrı bir kaba alın ve tercihen karbonat ya da kireçi ekleyerek karıştırın. Son olarak ortaya çıkan karışımı su yardımıyla seyrelterek tutkal kıvamına getirin. 

• Malzemeler:
1 ölçek un
1.5 ölçek su
1/3 ölçek şeker
1 tatlı kaşığı sirke
1 yumurtanın akı

Yapılışı: Belirtilen ölçeklerdeki şeker, un ve yumurtayı bir kap içerisinde malzemeler listesinde belirtilen suyun yarısını kullanarak yavaş yavaş karıştırın. Önemli olan homojen pürüzsüz bir yapı elde etmek. Oluşan koyu kıvamlı karışımı seyrelterek tutkal kıvamını yakalamak için kalan suyu da ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Tutkalın son bileşeni olan sirkeyi de ekleyin ve orta ateşte karışımı pişirmeye başlayın. Koyu bir kıvama gelmeye başladığında ocaktan indirip soğuttuğunuz karışım kullanıma hazırdır.

• Malzemeler:
40 gram toz şeker
Yarım bardak kadar su
15 gram limon tuzu

Yapılışı: Bir kabın içine yarım bardak suyu boşaltın. Daha sonra üzerine toz şekeri ekleyin ve kabı ısıtmaya başlayın. Tabii bir yandan da devamlı karıştırmayı unutmayın. Su ısındıktan sonra kaptaki karışıma limon tuzunu da ekleyin ve kabın içindeki karışım koyulaşana kadar karıştırmaya devam edin. Karışım bir süre sonra yoğunlaşacak ve sarı bir renk alacaktır. Isıtma işlemini sonlandırın ve bu karışımı başka bir akba naklederek soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yapıştırıcınız hazır demektir.

• Malzemeler:
1 çay bardağı nişasta
8 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı beyaz sirke

Yapılışı: Kabın içine bir çay bardağı kadar nişasta koyun. Nişastanın üstüne  8 çay bardağı su ekleyin. Üzerine 1 tatlı kaşığı beyaz sirke ekleyin. Kaynayana kadar ocakta ısıtın. Soğuyana kadar bekleyin. Soğuduktan sonra içine, görüntüsü güzel olsun derseniz, isteğe bağlı olarak herhangi bir renklendirici ekleyebilirsiniz.Karıştırdıktan sonra yapıştırıcı olarak kullanmak istediğiniz kaba boşaltın. Yapıştırıcınız hazır.

• Malzemeler:
4 su bardağı su
4 yemek kaşığı tuz
4 yemek kaşığı nişasta

Yapılışı: Malzemeleri bir tencereye koyduktan sonra ısıtmaya başlıyoruz. Dibinin tutmaması için devamlı karıştırarak kaynatıyoruz. Koyu bir kıvam alınca tencereyi ocaktan alıp soğutuyoruz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder