28 Eylül 2020 Pazartesi

Kararan ve Sararan Lavabolar İçin Doğal Malzemeyle Temizleme Yöntemleri?

İster mermer olsun ister paslanmaz çelik, fark etmez, lavabolarda zamanla kararmalar ve sararmalar oluyor. Bunu tamamen engellemek pek de mümkün olmayabilir. Lavabo doğal malzemelerle nasıl temizlenir?

• Mermer ve granit lavabo ve evye nasıl temizlenir?

Mermer ve granitten yapılan lavabo ve evyelerdeki kararmaları ya da sararmaları temizlemek için çelik olan lavabolara göre daha dikkatli davranmak gerekiyor. Çünkü mermer ve granit asidik malzemelere karşı daha hassas olabiliyor, içinde ufak çukurlanmalar oluşabiliyor.

Malzemeler:

- 1 adet limonun suyu ya da yarım çay bardağı beyaz sirke (Leke çok zorluysa)

- Su (Sıcak olarak kullanabilirsiniz, kireçli olmamasına özen göstermelisiniz)

Uygulaması: Eğer lavabonuzda oluşan lekeler zorlu lekelerse ve bir türlü çıkmak bilmiyorsa işe suyunuzu ısıtarak başlayın. Kaynatıp bir kenarda yaklaşık 5-10 dakika beklettiğiniz sıcak suyun içine yarım çay bardağı beyaz sirkeyi ilave edin. Karışımın etkisini artırmak için bu aşamada karışıma 1 limonun suyunu da ekleyebilirsiniz. Ardından bu karışımı temiz bir sprey şişenin içine aktarın ve lavabolarınızdaki tüm lekeli bölgelere bu karışımı bol bol püskürtün. Bu şekilde en az 10 dakika bekletin. Lekelerin renginin açıldığını görünce güzelce durulayın. Lekelerin hala biraz olduğunu düşünüyorsanız yine sprey şişedeki karışımı bolca püskürtün ve bu kez, az önce suyunu kullandığınız limonun kabuklarıyla lekeli alanları ovalayın.

 

• Paslanmaz çelik lavabo ve evye nasıl temizlenir?

Malzemeler:

- 1,5-2 litre kaynatılmış su

- Yarım su bardağı karbonat

- 1 su bardağı sirke

- 1 limonun suyu

Uygulaması: Öncelikle suyu su ısıtıcında kaynatıp 1-2 dakika bekletin. Ardından bir elinize temizlik fırçasını bir elinize suyun bulunduğu kabı alın ve bir yandan su dökerken bir yandan da fırçalayarak lavabonun üzerindeki temel kalıntılardan kurtulun. Bu işlemi tamamladığınızda elbette tüm lekeler çıkmayabilir ancak lekelerin büyük bir bölümü çıkmış, diğer kısmı ise sıcak suyun etkisiyle yumuşamış olacak. Ardından sirke, karbonat ve limon suyunu aynı kapta karıştırın. Koyu kıvamlı olacak bu karışımı da yine lavaboya temiz bir fırça yardımıyla, hafif hafif ovarak yaydırın. Bu aşamada karbonat evyenizi çizebileceğinden ovarken asla sert hareketler yapmayın. Karışımı tüm lekeli bölgelere yaydıktan sonra tamamen kurumasına izin vermeyecek şekilde 5-10 dakika bekletin. Ardından musluktan akıtacağınız suyla tüm lavabo ve evyeyi durulayın.

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder