3 Ekim 2020 Cumartesi

Paslı Demir Nasıl Boyanır ?

Paslı bir demir kesinlikle boyanmamalıdır. Öncelikle üzerinde bulunan pası sökülmelidir. Bu şekilde uygulama yapıldığında boya tam anlamı ile tutmayacak ve kısa bir süre içerisinde patlaklar vermeye başlayacaktır. Demir üzerindeki pas sökülmeli ve ardından boyama işlemi yapılmalıdır.

Pası temizlemek için akla gelen ilk teknik zımpara kullanılmasıdır. Ancak zımpara kullanımı oldukça uğraştırıcıdır ve aynı zamanda tam anlamı ile pası sökemediği için boyama işlemi sonrasında kısa bir süre içerisinde demir üzerinden boyanın sökülmesine neden olabilir. Paslı demiri boyamadan önce yapılması gereken pas sökücü ile iyice temizlemektir. Bunun için üretilmiş özel ürünleri alabilir ya da evdeki malzemeleri kullanarak pas sökücü hazırlayabilirsiniz.

Evde Hazırlanacak Yöntemler:

• Beyaz sirke, pasla tepkimeye girerek onu çözer ve metalden çıkarır. Paslı yüzeyin üstüne sirkeyi dökün ve kurumasını bekleyin. Ya da sirkeye batırılmış bir bezi paslı yüzeyin üstüne bırakıp bir süre bekleyin. Alüminyum folyoyu, sirkeye batırın ve paslı yüzeyi ovalayın.

• Paslı bölgeyi tamamen kaplayacak biçimde tuz serpin, sonra üstüne limonunun suyunu sıkın. 2-3 saat boyunca beklettikten sonra karışımı fırçalayarak çıkartmayı deneyin. Karışımı ovalamak için limonun kabuğunu kullanabilirsin. Metale zarar vermeden pası kaldıracak kadar dayanıklıdır.

• Karbonatı suyla karıştırarak, metalin üstüne yayabileceğiniz kadar yoğun bir macun yapın. Kuruması için bir süre bekleyin, sonra fırçalayın.

• Patatesi ikiye kesin ve kestiğiniz ucunu bulaşık deterjanına batırın. Patatesi metalin üstüne yerleştirin ve birkaç saat boyunca bırakın. Yeniden uygulamak için patatesin kullanılmış ucunu kesin ve daha fazla deterjan ekleyin,  bir kez daha paslı yüzeyin üstünde bekletin.

• Oksalik asit kullanılabilir. Bu yöntemi kullanmadan için koruma önlemi almalısınız. Lastik eldiven, gözlük ve koruyucu kıyafetler kullanın. Asidin dumanını doğrudan solumayın. Paslı nesneyi sıvı bulaşık deterjanıyla yıkayın - silin, iyice kurulayın. Yaklaşık 25 ml (1 tatlı kaşığı 5 ml) oksalik asidi 250 ml ılık suyla karıştırın. Paslı nesneyi yaklaşık 20 dakika boyunca aside batırın ya da fırça kullanarak temizleyin. Pas sökme işlemi bitince nesneyi iyice yıkayın ve kurulayın.

Hazır Ürünler:

• Pası çözmek için birçok farklı türden kimyasal kullanılabilir. Bunlar genelde fosforik ya da oksalik asitten yapılır ve çıplak tene zarar verebilir. Pas sökmek için kimyasal madde kullanırken daima önlem almalısınız. Pas sökücü ürünün kullanım talimatlarına dikkat edin.

• Pası kazımak için aşındırıcı aletler kullanabilirsiniz. Tornavida gibi benzeri bir alet ya da çelik yünü ve büyük parçalardaki pası sökmek için de elektrikli zımpara kullanılabilir. Kazımanın yol açtığı izleri gidermek için ince bir zımpara kâğıdı ile zımpara yapılabilir.

• Sitrik asit yani limon tuzu kullanabilirsiniz. Bir plastik kaba biraz sitrik asit koyup temizlenen nesneyi örtmeye yetecek kadar sıcak su dökün. Bir gece bekletin, sonra durulayıp kurutun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder